Recensie

Dynaudio Confidence 20

Een grote kleine luidspreker van topklasse

Door Bert Oling HVT 2, februari 2020

In het jaar des Heren 2011 heeft de voorganger van de Dynaudio Confidence 20, de Confidence C1 mkII, een behoorlijke tijd bij mij gelogeerd. Scheiden doet lijden maar dat het tot eind 2019 moest duren eer ik zijn opvolger, weliswaar in een andere setting, uitgebreid aan de tand kon voelen, zegt wel iets. Het zegt iets over de uitstekende kwaliteit van het ontwerp. Het zegt ook iets over het bedrijf Dynaudio dat pas een nieuw model op de markt brengt als het resultaat een stap voorwaarts in muzikale zin betekent. Onderstaand het verslag van die queeste naar kwaliteit.


December 2019; boegbeeld van Dynaudio Benelux, Edwin Vlieger, komt een set Dynaudio Confidence 20 inclusief statief brengen. Nee, niet in mijn Groningse luisterwerkruimtes maar bij mijn goede luistervriend en oud-collega P. in een mooi gelegen Drents dorp. Luidsprekers goed testen houdt o.a. schuiven en tillen in, dus is het niet handig om vanwege een rugblessure van uw razende reporter het testwerk bij mij thuis te doen. De ruimte van P. is niet te groot (30m2), mooi gedempt (akoestische aanpassing door Frank Imholz). Voorzien van een keur aan mooie audiospullen van merken als o.a. EMMLabs, Bricasti, Passlabs, SOtM, Ansusz. Als netwerkspeler had Edwin de Auralic Aries G2 meegenomen, ook niet de minste.

Signalement van Vertrouwen

De Dynaudio Confidence 20 is de kleinste van een viertal luidsprekers. In traditionele zin zouden we kunnen spreken van een monitorluidspreker of, nog archaïscher, een boekenplankluidspreker. Maar de kwaliteitslading wordt echt niet meer gedekt door die oude beschrijvingen. Je zou hoogstens praktisch kunnen zeggen dat de Confidence 20 bedoeld is voor een wat compactere luisterruimte (<35m2 mijn inschatting). T.o.v. zijn voorganger is het uiterlijk wel veranderd. Was de oude C1mkII nog ondergebracht in een smalle maar heel diepe kast, de Confidence heeft een kast in druppelvorm gekregen die we in wat andere Dynaudio modellen ook tegengekomen. Voordeel: geen parallelle wanden met typische eigenresonanties en een zeer hoge constructionele stijfheid, waarbij kastresonanties nauwelijks nog een kans krijgen. De kastmaten zijn: 223x520x414mm. Maar omdat ik me niet kan voorstellen dat iemand ze zonder de bijbehorende stands in gebruik neemt: de inclusief maten zijn 368x1134x458mm. Inclusief stands weegt een Confidence 20 zo’n 27 kilo. De statieven zijn voorzien van mooie instelfaciliteiten om de luidsprekers goed waterpas te kunnen zetten en kunnen eventueel nog worden met speciaal vulmateriaal of zand. Waterpas en handschoenen zijn bijgeleverd. Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.