De i van improved
Door Marnix Bosman, HVT 3, maart 2021
De Contour serie is een succesformule van Dynaudio en heeft inmiddels verschillende revisies ondergaan. De laatste update is nu bijna een jaar geleden en sindsdien hebben alle typenummers er een i bij gekregen. De i van improved.
Het blijft bijzonder hoe vruchtbaar de Deense grond is voor luidsprekerbouwers. Dynaudio is één van de vele merken uit Denemarken en behoort eigenlijk al sinds de oprichting in 1977 tot de top. Vele jaren stond Dynaudio vooral bekend als hofleverancier van luidsprekerunits voor andere fabrikanten. Dat was echter niet terecht want Dynaudio ontwierp zelf ook complete systemen. Dynaudio woofers met de kenmerkende gaatjes rond de stofkap zag je echter jarenlang vooral bij de concurrentie. Ergens rond de eeuwwisseling kwam daar verandering in toen Dynaudio de beslissing nam voortaan alleen nog maar units voor zichzelf te fabriceren. De levering aan derden werd gaandeweg stopgezet.
Die beslissing heeft geen invloed gehad op de kwaliteit van de nieuwe luidsprekers. Zowel bij consumenten als in de studio, een sector waar Dynaudio ook al jaren actief is, staat Dynaudio al jaren bekend vanwege de neutrale, natuurgetrouwe weergave met precisie. Een reputatie waarop Dynaudio trots is, maar waarvoor je wel wat moet doen. Bijvoorbeeld door nieuwe benaderingen te bedenken en deze ook te toetsen op hun effectiviteit. Dat doe je aan de hand van onderzoek.
Meten is weten
In de audio woedt al jaren een discussie over de waarde van meetcijfers. Feit is dat je sommige eigenschappen die je met de oren kunt vaststellen soms moeilijk of zelfs helemaal niet kunt koppelen aan duidelijke meetmethodes of meetresultaten. Vooral voor luidsprekers geldt dat er factoren zijn die je lastig met metingen kunt vaststellen. Dat neemt tegelijkertijd niet weg dat metingen heel waardevol zijn en wetenschappers zijn personen continu op zoek naar betere methodes om fenomenen vast te stellen. Hoe kom je als wetenschapper anders op het idee om zo’n gigantische CERN deeltjesversneller te bouwen? Dat doe je om dingen te leren.
Op deze manier zijn ook de onderzoekers van Dynaudio continu op zoek naar nieuwe meetmethodes. Dat leidde tot de Jupiter meetruimte (zie foto), een kubus van 13 bij 13 bij 13 meter. Eén of meer luidsprekers kunnen als het ware zwevend in deze ruimte worden geplaatst en met behulp van een microfoonarray met 31 microfoons geanalyseerd. De microfoonarray en de luidspreker kunnen worden gedraaid waardoor er een 360° beeld ontstaat van het gedrag van de luidspreker. Waardevolle informatie die nog niet beschikbaar was bij de vorige Contour serie maar nu wel.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS