Recensie

Dynaudio Emit 10

Kleine reus zet groooote stappen

Door John van der Veer, HVT 9, september 2021

Onlangs aangekondigd en nu in de schijnwerpers: de geheel vernieuwde Emit serie van Dynaudio. Op het moment van schrijven zijn nog niet alle modellen uit het verse palet leverbaar, maar het onderwerp van dit verhaal wèl. Uw aandacht voor de kleinste uit de reeks, de Emit 10. Klein maar fijn, met grote verrassingen in petto. Een primeur voor HVT!


In de vorige HVT is de laatste zet van Dynaudio op het gebied van passieve luidsprekers geïntroduceerd: een nieuwe reeks met veel formaten. Emit, luidt de naam. ‘Hé, die titel kennen we toch al?’ Ja, dat klopt. De Emit-serie dateert van 2017. Maar de versie die dit jaar op de markt verschijnt heeft belangrijke updates ondergaan. Daartoe deed Dynaudio onder meer een beroep op features uit duurdere modellen, waaronder de Evoke-serie. Dat komt goed uit, want het topmodel van deze serie, vloerstaander Evoke 50, is geruime tijd mijn logee geweest en pas onlangs, na een afscheid vol tranen, door Dynaudio Benelux importeur Edwin Vlieger opgehaald. De review van deze beauty is verschenen in de laatste HVT. Vers in het geheugen, heet zoiets. Bovendien siert de Dynaudio Xeo2 al jarenlang mijn studio en staat de Dynaudio LUD-48, een actieve near-field luidspreker uit de Pro-serie, in de startblokken voor een directe confrontatie met mijn Genelec 1030A. Kortom, alle aanleiding voor een zinvol vergelijk met referenties. Dat moet ook wel, want de originele Emit serie ken ik niet. In dat opzicht is het auditieve verschil giswerk, en moet ik het hebben van de eerste, auditieve indruk. Zonder een beroep te kunnen doen op het directe effect van de updates.

MSP

Wat is er veranderd? De drivers voor het mid-laag en de basweergave (in de kleinere modellen dus), de drivers voor het middengebied en de woofers in de vloerstaanders zijn gebaseerd op de Evoke-serie. De conussen zijn gemaakt van MSP (Magnesium Silicate Polymer) en direct aan de spreekspoel-constructie verlijmd met verkoperd aluminium draad, voor een nog betere controle over de beweging van de drivers. De wissel/scheidings-filters in de vernieuwde Emit-serie hebben een hybride ontwerp, waarin verschillende combinaties van eerste-, tweede- en vierde-orde topologieën worden gebruikt. Alle Emit luidsprekers zijn voorzien van een nieuwe basreflexpoort met dubbelzijdige uitloop, geoptimaliseerd om turbulentie tot een minimum te beperken. De serie omvat vijf modellen. Onze gast is verreweg de kleinste en luistert naar de naam Emit 10. Ukkie wordt gevolgd door de Emit 20, een slag groter, maar nog steeds een bescheiden monitor. De Emit 30 en de Emit 50 zijn vloerstaanders. De laatste van het vijftal is de Emit 25C, een centerluidspreker, bedoeld als onderdeel van een surround-set. De Emit 10 en Emit 20 zijn inmiddels leverbaar. Zodra de gelegenheid zich voordoet zou ik graag mijn tanden willen zetten in één van de vloerstaanders. Wordt vervolgd.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS