Recensie

Dynaudio Emit 30

Bescheiden op de vloer, dito in prijs, maar wat een sound!

Door John van der Veer, HVT 1, januari 2022

De Emit 10 heeft grote indruk achtergelaten in mijn woonkamer. Deze krachtpatser is de kleinste luidspreker van Dynaudio in deze serie. Een monitor, dat zal duidelijk zijn, die de eerste kennismaking was met de ‘instapmodellen’ van Dynaudio en een primeur voor HVT! Het feest is compleet, want we hebben wederom een primeur, in de vorm van de kleinste vloerstaander in de Emit-serie, de 30. Nog steeds zeer bescheiden, met beide beentjes op de vloer, maar wat een prestaties! Uw aandacht voor een grote kleine reus met al even grote pretenties.


Kreeg na de eerste kennismaking met de Emit-serie direct zin om de tanden te zetten in een van de grotere modellen. ‘Op de wenken bediend’ is dan de gevleugelde uitdrukking, want Edwin Vlieger, van importeur Dynaudio Benelux, seinde enkele maanden later in dat een set Emit 30 beschikbaar was. Deze set had bovendien tijdens de Audio Show iEar’ 2021 de gemoederen flink beziggehouden, in de vorm van een drom nieuwsgierige bezoekers in de stand van Dynaudio, locatie, het Tilburgse Willem II stadion, dus mocht ik me verheugen op een riant ingespeelde set. Was zelf ook aanwezig op de druk bezochte Audio Show, maar al even druk met activiteiten elders, waardoor ik een indruk van de Emit 30 op de stand van Dynaudio moest laten passeren. Geen nood, dat komt een solitaire impressie in de vertrouwde omgeving alleen maar ten goede. De eerste verrassing: de vloerstaander is een bescheiden zuiltje. Geen enorme dozen op de deurmat, dientengevolge. En een tweede verrassing, de Emit is ronduit licht van gewicht. Erg prettig. Niet alleen tijdens het uitpakken, maar ook voor het monteren van de voeten en het zoeken naar de optimale plek op de vloer. U kent het allemaal wel: de afstand tot zij- en achterwand, de afstand tot de luisterpositie, Indiana Jones & The Holy Sweet Spot, in combinatie met het ‘toe-in’ gebeuren. Die voeten zijn een absolute must, maar vergeet vooral niet om de beschermende ringen te monteren, als er geen gebruik wordt gemaakt van de spikes, anders beschadig je alsnog de vloer. Die ringen zijn overigens wel een handig hulpmiddel om bij gebruik van spikes de luidspreker zo stabiel mogelijk op de grond te krijgen. Eenmaal gesetteld, valt pas écht op hoe bescheiden de Emit 30 is. De geringe hoogte van 92,5 cm, inclusief de voeten, is daaraan natuurlijk debet, maar de vloerstaander is met 17 cm ook uitgesproken smal. In combinatie met het zwarte laminaat waarmee de testexemplaren zijn afgewerkt, vallen ze nauwelijks op in het interieur. Dus als er nog huisgenoten over de streep moeten worden getrokken: laat ze vooral dit verhaal lezen.

Dynaudio, Dynaudio en nog meer Dynaudio

Al in diverse stadia vóór deze review is er melding van gemaakt. Emit is de ‘instap’-serie in het passieve hifi-aanbod van Dynaudio. Het merk is in de pro-audio wereld bekend van de actieve studio-monitoren, en de actieve luidspreker speelt ook een belangrijke rol in de hifi-sectie van het Deense merk, maar dat is een ander verhaal. Ik verkeer overigens in de gelukkige omstandigheid dat er nog twee luidsprekersets van Dynaudio in huis staan, de LYD-48 studiomonitor en de XEO-2 actieve hifi-luidspreker, dus een vergelijking tussen de drie paren met dezelfde herkomst ligt wel voor de hand. Maar de echte referentie heeft toch een andere link. De updates die de vernieuwde Emit – de oorspronkelijke versie dateert van 2017 – heeft ondergaan, zijn voor een groot deel afgeleid van features uit duurdere modellen, waaronder de Evoke-serie. Het topmodel uit deze serie, vloerstaander Evoke 50, is geruime tijd mijn gewaardeerde gast geweest. Een vergelijk met dit model is dus relevanter. Bovendien heb ik het kleine broertje Emit 10 over de vloer gehad. Alle reden dus om de 30 in het juiste perspectief te plaatsen. Om te beginnen, wat betekent ‘instap’ in dit verband? Nou, de aanschafprijs, bijvoorbeeld. De Emit 10 moet €729 opbrengen, per paar. Het duurste model uit de serie is de Emit 50, een vloerstaander met een prijskaartje van €2000 per paar. De vraagprijs van het stel luidsprekers dat mij momenteel staat aan te staren (‘hé, slome, wanneer ga je ons eens aanzetten?’) kost €1500. Dat zijn uitermate bescheiden prijzen. De verwachting is natuurlijk dat de lijn van de Emit 10 is doorgezet naar de Emit 30. Ik verklap maar alvast dat dit inderdaad het geval is. Een belangrijk deel van dit verhaal verwijst dan ook naar de review over de Emit 10. Ik zal proberen om een en ander aan te vullen met de meerwaarde van grote broer Emit 30.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS