Recensie

Dynaudio Evoke 50

Nieuw, maar zo vertrouwd

Door John van der Veer, HVT 7/8, juli/augustus 2021

Dynaudio heeft een reputatie die je als legendarisch kunt beschouwen. Dat is tevens strikt persoonlijk, want het Deense luidsprekermerk heeft in belangrijke mate mijn ervaring met, en visie op geluid bepaald. Toch is de Evoke 50 ook een primeur. Niet wat betreft de noviteit; de serie is begin 2019 geïntroduceerd. Nee, het is de eerste keer dat ik een passieve Hifi-luidspreker van Dynaudio op hoog niveau in de huiskamer mag ervaren. Over een nieuwe kennismaking in het feest van herkenning.


Het gevaar van het bespreken van een merk dat je goed kent is dat vooringenomenheid om de hoek komt zeilen. En dat geldt zeker voor Dynaudio. De importeur bracht met de Evoke 50 de nodige documentatie mee, waarin de volgende quote te lezen is: “Think of your favourite record. Chances are, Dynaudio pro speakers were used in its production”. Het zou het toppunt van ijdelheid zijn om mijn geklieder in audioland tot iemands ‘favorite’ te bestempelen, maar ‘t is een feit dat alles waarmee ik tot nog toe de ether heb belast gemixt is op een actieve luidspreker van Dynaudio in de pro-sector. Dat geldt voor de albums, de film- en documentairemuziek, en ook voor de producties waarin ik een rol heb mogen spelen, als producer en sessiemuzikant. Onlangs heeft Jaap Kwakman van de 3J’s een stukje dat ik heb gecomponeerd voor de film ‘Amsterdam Wild Life’ opgenomen in zijn VoTown studio, gespeeld op het laatste meesterwerk van gitaarbouwer Menno Bos (check Facebook!). Afluistering in Volendam: Dynaudio. De quote van het merk is bepaald geen grootspraak. Één van de eerste reviews die ik voor HVT mocht doen betrof de actieve Dynaudio XEO2, en ik heb deze luidsprekers prompt aangeschaft, samen met de Connect module. Topkwaliteit? Nee, de XEO2 gold en geldt als de kleinste boekenplank-variant van Dynaudio in de betaalbare draadloze sector. Maar ik gebruik de luidspreker nu al jarenlang met het grootste plezier voor diverse doeleinden, die van referentie niet op de laatste plaats. Iedere keer als ik de Media-Markt betreed (even pauze, maar we mogen weer!), valt op hoezeer de kleine XEO’s thuis met kop en schouder(tje)s uitsteken boven het gangbare in de draadloze sector. Ook de kids die ik hier over de vloer krijg, gewapend met iPhone plus Bluetooth partner-in-crime, valt het op hoe goed die kleine rakkers van Dynaudio klinken.

Ogen

De luidsprekers die nu voor me staan zijn bepaald geen kleine rakkers. Actief is bovendien niet aan de orde, om over draadloos maar te zwijgen. De Evoke 50 is het grootste model van de serie, die uit vijf modellen bestaat. De Evoke 10 en 20 zijn compacte units, de 25C is een speciale centre-luidspreker voor toepassingen in surround sferen, waarbij de kleintjes natuurlijk ook een belangrijke rol kunnen spelen, evenals de vloerstaanders, mede vanwege de laagweergave. Van de twee vloerstaanders Evoke 30 en 50 is de laatste verreweg de grootste en langste. De goudblonde schone steekt een stuk boven de Yamaha NS5000 uit, nog zonder de bijgeleverde spikes. Dynaudio’s sales en marketing manager voor de Benelux, Edwin Vlieger, was zo vriendelijk alvast de voeten te monteren. Deze zijn aan de onderkant voorzien van een vrij zachte, rubberen laag zodat je de luidspreker zonder kans op huiselijk geweld direct op de vloer kunt plaatsen. Heb dat ook gedaan, gaat prima, maar de hoeveelheid laag van de Evoke 50 is dermate riant dat ik zonder omwegen de spikes heb ingeschroefd. Een schotel of iets dergelijks voor bescherming van de (houten) vloer ontbreekt. Die heb ik voor tests paraat liggen, euveltje opgelost, hier althans. De noodzaak voor het gebruik van de spikes varieert per merk en model, maar bij de Dynaudio Evoke 50 is het verschil met/zonder écht heel groot. Gewoon doen. Speakergrilles behoren wél standaard tot het pakket. Bij dit visuele attribuut is het auditieve verschil juist heel klein, maar voor mij geen reden het magneetjesfeest te monteren. Ik kijk ook gewoon graag naar die mooie donkere ogen. De kleinere vloerstaander, de Evoke 30 is een 2,5 weg systeem met twee 14 cm woofers en een 2,8 cm tweeter. De Evoke is een stuk ruimer uitgevallen, met twee 18 cm woofers, een 15 cm driver voor het middengebied en dezelfde tweeter als in de Evoke 30. Het hoogteverschil tussen beide modellen bedraagt bijna 25 cm. In de breedte is het onderscheid verwaarloosbaar. Dat laatste geldt niet voor de prijs. De Evoke 30 kost €3.200 per paar. De grote zussen gaat voor €4.400 over de toonbank.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS