Recensie

Dynaudio Heritage Special – Primeur

Een retro Dynaudio met de Techniek van nu

Door Bert Oling, HVT 1, januari 2021

Goede wijn behoeft geen krans. Datzelfde geldt voor luidsprekerfabrikanten die hun sporen hebben verdiend. Het Deense Dynaudio is daar één van en dat al vele tientallen jaren lang. Om dit te vieren is in het diepste geheim (lees daarvoor het verhaal op de Dynaudio Heritage pagina) binnen Dynaudio het plan opgevat om als eerbetoon aan het vakmanschap binnen Dynaudio een luidspreker te ontwerpen die qua uiterlijk doet denken aan beroemde voorgangers als de Dynaudio Crafft, de Contour 1.3 en de Special 40. Het retro uiterlijk springt in het oog, maar de technische uitwerking is volledig van deze tijd. Helemaal tot stand gekomen in de fantastische meetfaciliteit van 13 x 13 x 13 meter in het Deense Skanderborg, waar Dynaudio zijn hoofdkwartier heeft.


Nee, het zijn niet zomaar kastjes. Vrij naar Dik Trom: het is een bijzondere luidspreker geworden en dat is het. Het uiterlijk springt na het uitpakken meteen in het oog. De kast van 19mm MDF is mooi gefineerd met de typische afwerkingsranden van echt hout. De iets uit het voorpaneel stekende luidsprekerchassis geven het uiterlijk eveneens een retro touch. De achterkant, met zijn individueel gesigneerde achterplaat, voegt emotionele waarde toe. In de compacte, diepe kast van 208 x 385 x 320 mm, met een gewicht van 11 kg, vinden we het bewijs dat Dynaudio de afgelopen jaren in alle opzichten niet heeft stilgezeten. De kast is van binnen helemaal afgewerkt met bitumen om samen met het dempingsmateriaal resonanties en staande golven tegen te gaan. Aan de onderkant is een voorziening aangebracht om een basisplaat te monteren, zodat de luidspreker vast op een Dynaudio statief kan worden gemonteerd. Bijgeleverd zijn twee magnetisch op het luidsprekerfront te bevestigen doekjes. Dome-tweeters oefenen nu eenmaal een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op kindervingertjes.

Niet zomaar een paar chassis…

De luidsprekerchassis zijn van het beste dat Dynaudio heeft voortgebracht. Het laagmidden, een 18cm lange-slag eenheid, de 18W75XL Heritage Special MSP is afgeleid van een vergelijkbare eenheid uit de Dynaudio Evidence serie. De Magnesium Silicaat Polymeer conus wordt aangedreven door een overmaatse spreekspoel van hexagonaal draad op een drager van glasvezel. De magneetkracht wordt opgewekt door een intern hybride – neodimium en ferriet – magneetsysteem, een asymmetrische Nomex ophanging zorgt voor een optimale controle over de woofer.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS