Recensie

Dynaudio Special Forty luidsprekers

Speciaal: de fabrikant

Door Bert Oling, HVT 12, december 2017

Dat Dynaudio al weer zo’n 40 jaar actief is als luidsprekerfabrikant mag best in de krant, pardon in HVT. Daarnaast is Dynaudio niet zomaar een fabrikant die her en der wat chassis inkoopt, wat kastjes laat maken, een handige marketingafdeling wat pakkende teksten laat bedenken en klaar is Kees. Nee dus, vanaf zijn oprichting is Dynaudio, gevestigd in het Deense Skanderborg, een bedrijf waar oprichter Wilfred Ehrenholz vanaf het allereerste begin, naast natuurgetrouwe muziekweergave, onderzoek en ontwikkeling centraal heeft gesteld.

Niet zo gek natuurlijk voor een bedrijf waarvan de Deense (mede) Founding Fathers een achtergrond hebben in akoestiek. Dat betekent concreet voor u als consument dat Dynaudio luidsprekers van luidsprekerchassis tot en met kast in eigen huis worden ontwikkeld en geproduceerd. Overigens, in een volgend nummer gaan we in HVT wat dieper in op de technologische achtergronden van Dynaudio. Dit n.a.v. een recent fabrieksbezoek.

Speciaal: de Dynaudio Special Forty luidspreker

De afgelopen jaren heeft Dynaudio steeds bij het bereiken van een jubileumjaar een speciale luidspreker ontwikkeld en op de markt gebracht. De laatste keer was dat 15 jaar geleden t.g.v. het 25 jarig jubileum. De Dynaudio Special Twenty Five was toen het resultaat van de stand van techniek bij Dynaudio, waarbij niet gekozen werd voor een State of the Art product in de hoogste prijscategorieën, maar voor een product in het middenprijs segment. Zo ook de hier geteste Dynaudio Special Forty. Met zijn paarprijs van €3.000 hebben we te maken met een luidspreker in monitor formaat die qua prijs zo tussen de Focus en de Contourserie in zit. En wat voor luidspreker…