Harmonieuze Brit
Door Michel van Meersbergen, HVT 06, juni 2019
De Brexit lijkt te zijn ontaard in een onnavolgbare klucht waar alleen ingewijden tot de diepste krochten van de Engelse humor nog maar lichtjes de mondhoeken omhoog weten te dwingen. Je zou bijna vergeten dat het eiland een nogal stevige traditie kent in het hebben van… tradities. Persoonlijk vind ik het improvisatievermogen daar één van. Meer herkenbaar zal de ‘stiff upperlip’ zijn. Stoïcijns de zaken accepteren, een les uit het verleden omhelzen en de blik vooruit zetten. Schuin voor mij staat een prachtig voorbeeld daarvan: de Ekco EVH koptelefoonversterker/voorversterker.
Schaamt u zich niet wanneer u nog nooit van Ekco gehoord heeft. Ondergetekende moest ook even zoeken, al kwam de naam mij niet geheel onbekend voor. Ergens in mijn herinnering ben ik die naam weleens tegengekomen op een radiobuis uit de jaren ‘30. In het Verenigd Koninkrijk is Ecko een naam die, hoewel misschien meer nostalgisch omgeven, een stuk bekender is. Opgericht in 1924 door Eric Kirkham Cole is Ekco een klinkende naam geweest in huishoudens en bijna alles militair. Van radio’s, zenders, televisies, buizen, lampen en radar- en meetapparatuur tot huishoudelijk plastic in de vorm van wc-brillen tot babybadjes (zoek op Ekco Superbath voor een waarachtige designklassieker). Ekco heeft het, onder die specifieke naam, tot 1960 geproduceerd. Overnames en verkopen deden het bedrijf zowel groeien als opsplitsen en het laatste nog als Ekco herkenbare onderdeel, de radar-tak, werd in 1970 door ons eigen Philips overgenomen waarmee een einde kwam aan het bedrijf als zodanig en de vergetelheid kon toeslaan. Totdat in 2005 de IAG Group de merknaam overnam en ging gebruiken voor een lijn klassieke voornamelijk analoge audioproducten. De IAG Groep kent u weer als overkoepelend consortium via klinkende namen als Quad, Luxman, Wharfedale, Mission, Audiolab en Castle Acoustics.
Ekco EVH
De EVH is een onvervalste buizen koptelefoonversterker die ook als voorversterker kan fungeren. Voor de versterking is gekozen voor een combinatie van de 6SN7 en 6SL7. Dat stemt mij hoopvol, in die zin dat ik deze buizen in potentie een streep voor op de veelgebruikte ECC81/82/83 en 88 vind hebben. Het versterkingscircuit kent een feedback-circuit en hoewel dat bij puristen de wenkbrauwen niet geheel in smaak zal doen vallen is het mijn ervaring dat als een dergelijk circuit goed wordt toegepast de eventuele negatieve effecten daarvan nauwelijks tot niet waarneembaar zijn. Beschouw het als een stukje ingebouwde zekerheid.
De EVH is uitermate klassiek vormgegeven. De opbouw is typisch jaren ‘50/’60 met de bekende trafobak achterop en de buizen aan de voorzijde. De zijpanelen zijn fraai afgewerkt met panelen van Louro Preto in pianolak. Op het voorpaneel vinden we een volumeknop en twee toggles, één als input-selectie en de ander laat de EVH schakelen tussen koptelefoon- of voorversterker. Voor het koppelen van een koptelefoon is zowel een 4-polige gebalanceerde als een 6,35 mm jack aanwezig. De twee kleine VU-meters zijn een leuk detail en maken de ‘vintage feel’ helemaal af. Het geheel staat op een viertal conusvoetjes die, vanwege een trafo die onder het chassis is gemonteerd, iets verlengd zijn wat dan weer een meer modern gevoel brengt. Dat gevoel wordt nog eens versterkt door de lichte welving onderaan het voorpaneel die we ook weer terugvinden op de trafobak en de beschermkooi van de buizen. Leuk detail is de beschermkap van de onderop gemonteerde trafo die ook die vorm volgt. De beschermkooi voor de buizen is – gelukkig – te verwijderen!
Ook op het achterpaneel laat de EVH haar moderne kanten zien. Voor de input zijn beschikbaar een XLR, RCA, USB, Optische en een COAX-ingang. Als output is een enkele RCA beschikbaar voor een eindversterker. Ook is er een keuzeschakelaar waarmee de versterking naar wens hoger gezet kan worden. Qua ingangen wordt het al een beetje verraden: er is een DAC aan boord en wel een die de bekende formaten op 24 bits tot aan 192kHz aan kan. Speel je via USB, dan loopt het door tot 384kHz en komt ook DSD256 beschikbaar.
Met een input impedantie van 5 kOhm en een uitgangsimpedantie van 32 tot 300 Ohm weet de EVH een uitgangsvermogen van 500 mW te genereren. U leest het goed: een ‘whopping’ 0,5 Watt – wat voor alle koptelefoons natuurlijk meer dan voldoende moet zijn. Met een elegant gewicht van 5,5 Kg en een afmeting van 220 x 300 x 175 mm zal de EVH overal in huiskamer, werkkamer of kantoor een plekje kunnen vinden.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.