Elac, een bijzonder fabrikant
Door Bert Oling HVT 10, oktober 2019
De oorspronkelijk oerDuitse firma Elac GmbH uit Kiel heeft sinds een aantal jaren haar vleugels uitgeslagen. De allereerste basis had niet zoveel met muziekweergave te maken, maar vanaf het Duitse Wirtschaftwunder ontpopte het merk zich als een serieuze hifi-fabrikant die zijn sporen verdiende met meer dan uitstekende draaitafels, elementen en andere hifi-componenten. Na eind 80-er jaren uit de draaitafelmarkt te zijn gestapt werd de nadruk gelegd op de ontwikkeling en productie van hoogwaardige luidsprekers, van heel betaalbaar tot de toenmalige top. Denk bij het laatste aan weergevers met de heel bijzondere rondomstralende 4PI tweeter en de JET tweeters, een variant op de bandtweeter.
Een aantal jaren geleden kwam er nieuw bloed in de firma Elac met de komst van Andrew Jones – voorheen o.a. KEF en TAD. Dit leidde tot een forse verbreding van de technologische horizon, waarvan de Elac Discovery 101 netwerkspeler (zie HVT), de nieuwe ELAC draaitafels, maar ook diverse (actieve) luidsprekers het bewijs vormden.
Ook het implementeren van het Amerikaanse Audio Alchemy leverde verrassende resultaten op. Voor wat oudere Hifi-liefhebbers is Audio Alchemy geen onbekende. Eind 80-er jaren van de vorige eeuw wist oprichter Peter Madnick vriend en vijand te verrassen met zeer vooruitstrevende externe dac’s – met o.a.anti-jitter oplossingen en andere losse digitale componenten onder de naam Digital Decoding Engines. Na vele omzwervingen, o.a. met bijdrages aan het HighEnd Audio merk Constellation, kwam een paar jaar geleden Audio Alchemy onder de vlag van Elac en zagen we de eerste uitermate interessante producten met de signatuur van Peter Madnick. Op één van de München HighEnd Shows sprak ik hem uitgebreid over zijn visie en zijn plannen. Het hier ter test staande Elac Alchemy trio is de concrete neerslag van zijn ideeën.
Het Elac Alchemy Trio: de DDP-2, netwerkspeler/dac/voorversterker, de DPA-2 stereo eindversterker en de PPA-2 phonovoorversterker: een trio met alchemistische muzikale kwaliteiten…deel I
What’s in it?
De eerste vraag van de doorgewinterde audiofiel is meestal niet het hoe en waarom van het product dat ter test staat, maar vooral: hoe klinkt het? Best een legitieme vraag natuurlijk, Toch ben ik er in de meeste gevallen heel terughoudend mee omdat mijn gehoormatige ervaring en die van mijn medeluisteraars een individueel ervaringsverslag is. Waar je, hoe je het ook wendt of keert, maar heel beperkte conclusies aan kunt ontlenen. Vandaar dat ik begin met het beschrijven van de bijzondere eigenschappen van deze producten. In dit eerste deel behandel ik de DDP-2 en de DPA-2. In een volgende HVT neem ik de phonovoorversterker PPA-2 onderhanden en een klankmatige duiding van het trio.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.