Recensie

ELAC Concentro M

Een menhir van een luidspreker

Door Sander van der Heide, HVT 01, januari 2019

Terwijl meesterontwerper Andrew Jones vanuit ELAC USA de onderkant van de luidsprekerlijn langzaam naar boven bijwerkt, zien we vanuit ELAC Duitsland het topteam van Rolf Janke het omgekeerde doen. Na het vlaggenschip Concentro is er nu ook een kleinere goedkopere versie, de Concentro M.


Ik kan het niet helpen, maar telkens als ik de kamer binnenloop waar de Concentro M’s staan opgesteld, moet ik denken aan Obelix. Ik zie hem zo voor me, met één van de 45 kilo wegende luidsprekers op zijn rug, de kamer binnenlopend en ze daarna onverplaatsbaar op de juiste plek in de kamer neerzetten. Daar staan ze dan, je kunt niet om deze zuilen heen, wat een statement. En dat terwijl ze met 1 meter 45 een stuk kleiner zijn dan de 1 meter 70 hoge Concentro. Maar de vorm en grootte zijn niet alleen indrukwekkend, ze zijn ook functioneel. De rondingen voorkomen diffractie op de kast en intern is hij volledig resonantievrij.

Push-Push

Niet alleen de vormfactor is even wennen, ook de plaatsing van de drivers. Als je niet beter zou weten zou je een zijkant naar voren plaatsen, aan beide kanten zie je namelijk 2 drivers. Dit zijn in totaal 4 woofers (22 cm) die in push-push pull-pull configuratie zijn opgebouwd. Dat wil zeggen dat als aan de ene kant van de luidspreker de woofers uitslaan, aan de andere kant de woofers naar binnen gaan. Zo ontstaat er geen druk in de luidsprekerkast en kan er met een relatief kleine kast heel veel geluidsdruk worden opgebouwd met weinig vervorming, maar de kast zelf resoneert niet. De bekende truc waarbij je een euromunt op zijn zijkant laat balanceren, zonder dat deze eraf valt als er hard muziek wordt weergeven, is hier prima op uit te voeren.

De opbouw van de woofers in de push-pull configuratie heeft nog een voordeel: de richting van de lage tonen is rondom afstralend en het centrum valt precies op één punt samen. Namelijk op de plek waar in dit geval een coaxiale unit is geplaatst, die het midden en het hoog ook als één punt weergeven. Oftewel, de gehele luidspreker heeft een afstraling als één puntbron. Dit is overigens niet uniek en zien we dan ook bij andere merken terug. Kijk maar naar de KEF Blade of de Devialet Phantom.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.