Recensie

ELAC Debut 2.0 SUB3010

Hoge klasse laagweergever, laaggeprijsd

Door Sander van der Heide, HVT 9, september 2021

Als je Andrew Jones over zijn luidsprekerontwerpen van Elac hoort praten, zie je hem waarschijnlijk nooit naast een subwoofer staan. Dat hij er wel degelijk eentje heeft ontworpen, maakt de SUB3010 al zo uniek.


Nou is deze sub, zoals ik heb mogen vernemen, echt wel een team-effort geweest en is de kennis die Elac in Duitsland heeft opgebouwd van het bouwen van subs, zeker hierin verwerkt. Al is het alleen al de Sub-Control-app die ook bij de andere modellen wordt gebruikt. Toch zie je hier duidelijk de hand van Andrew Jones in terug. De SUB3010 komt uit de high-end budgetserie Debut 2.0 en is, zoals de andere modellen uit deze serie, afgewerkt met een zwart vinyl-fineer met essenhouten structuur. De vlijmscherpe hoeken en randen zijn daarbij het zwakke punt. Niet alleen voor beschadigingen, maar het oogt ook wat meer ‘budget’. Gelukkig is dat het enige, want de grill voor de driver maakt alles meer dan goed. Helemaal gevormd naar de 10-inch driver die erachter ligt, antracietgekleurd en afgewerkt met een brede ronde ring eromheen. De goedkope look is meteen weg.

Zoals de naam doet vermoeden, zit bij de SUB3010 dus een 10-inch driver achter de grill. Er is ook nog een grotere broer, de SUB3030, met inderdaad…. een 12-inch driver. Overigens twee maten die ideaal zijn om te combineren. In mijn surround set-up in een huiskamer van 5 bij 4 meter, en een KEF LS50 Meta surroundset-up, heb ik meer dan genoeg aan slechts één SUB3010, maar heb ook getest met 2 stuks en dit leverde nog mooiere resultaten. Eén in de hoek linksvoor, één naast mijn voeten bij de luisterplek. Ik kreeg het er bij de thuiscommissie niet doorheen, maar optioneel een salontafel naast of voor de bank vervangen door een SUB3010 of SUB3030 is akoestisch gezien echt geen slecht idee (je kunt er alleen geen rammelende spulletjes op neerzetten). Een SUB3030 in combi met een SUB3010 is ook prima te doen (mits deze niet in een soort stereo-opstelling worden geplaatst, maar juist om op verschillende plekken, verschillende frequenties aan te spreken). Twee keer SUB3030 kan ook, maar dan hebben we het echt wel over een goed gedempte thuisbioscoop. In ieder geval kun je alle kanten op.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS