De referentie voor alle instapmodellen
Door Sander van der Heide, HVT 5, mei 2020
Ik heb de recensie van de ELAC Navis actieve luidsprekers nog niet af, of er staat alweer een nieuw paartje boekenplankluidsprekers klaar om te testen. Wederom van de hand van meesterontwerper Andrew Jones. Was ik al onder de indruk van de Navis, de Debut Reference heeft me echt weten te verrassen.
Wat misschien de foto al doet vermoeden, het zijn flinke jongens, en zwaar ook, ruim 8 kilo per stuk. Als ik een luidspreker plaats, kan ik het niet laten om hem altijd even te verwelkomen met een ‘okkenoot’ voordat ik hem neerzet. Die eerste kennismaking zegt me meestal wel wat. Bij de goedkope luidsprekers hoor je soms een zingende toon als van een gitaarklankkast. En eerlijk gezegd, bij de standaard Debut-serie hoor je ook een beetje een holle resonerende klank van de kast. Bij de DBR62 hoor ik gelukkig een stevige korte ‘tok’ rond de 600/800 Hz. De kast is dan ook gemaakt van meerdere lagen MDF met extra ondersteuning om de luidsprekerkast heen. Best een grote kast ook, met 36 centimeter hoogte, 21 centimeter breedte en 27,5 centimeter diepte. Aan de voorkant vinden we de basreflexpoort in de vorm van een brede spleet onderaan. Binnenin wordt het laag opgevangen in een soort trechter en naar deze poort gevoerd. Ook hier is de kastresonantie met 3 lagen MDF beperkt.
De kast is afgewerkt met een notenhoutprint fineer. Een stuk mooier dan bij de standaard Debut-serie, maar ik had gerust honderd euro, of twee, extra over gehad voor een echt mooie houtfineer of anders een pianolaklaag, zoals bij de duurdere types van ELAC. Ik weet het, het moet nog een instapmodel blijven, maar zoals je straks zult lezen, vind ik hem klankmatig zelfs de duurdere types overtreffen en deze afwerking matcht niet met de klank. Desalniettemin, voor een instapper is het pico bello in orde. Het frontje en de fineer zijn in twee combinaties beschikbaar. Een matwitte frontplaat met eikenhout of een matzwarte frontplaat met notenhout. Deze is af te dekken met een magnetisch frontje bekleed met grijze stof, wat hem een enorm (fout) retro uiterlijk geeft (naar mijn bescheiden mening). Voor bescherming is het zeker niet nodig, want voor de tweeter zit nog een extra metalen grill (die niet te verwijderen is) en het geheel juist een heel mooi modern ogende luidspreker geeft.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS