Recensie

ELAC Discovery DS-S101-G muziekserver

Ontdekken…

door Bert Oling, HVT 9 september 2016

In de vriendenkring word je een digibeet genoemd, omdat je nog draait op een in hun ogen bejaarde Windows laptop weliswaar met Windows 7, maar toch. Je doet er ook niet zoveel mee, wat mailen met deze en gene en af en toe een aanbevolen website opzoeken en ja Internetbankieren.

Eigenlijk vind je dat wel best zo. Je hebt bepaald niet de behoefte om er meer mee te doen. Toch blijft er wel wat knagen, want je bent een muziekliefhebber en nog wel een nieuwsgierige, altijd op zoek naar nieuwe muzikale horizonten. Vriend Henk is zo iemand. Henk komt een paar keer per jaar langs als hij in het “Barre Noorden” verwijlt. Zijn oude studentenstad is hem nog steeds dierbaar. Hij woont nu al weer vele jaren in een royale twee-onder-één-kap onder de rook van Rotterdam. We hebben veel raakvlakken waarvan muziek één is. Nieuwsgierig als hij is, vraagt hij altijd als we met ons kopje Nespresso Lungo naar mijn werkkamer vertrekken: is er nog wat nieuws?

Henk Geurtsen van Servi-Q stuurde mij een tijdje geleden een bescheiden doos met inhoud en wel de Elac Discovery DS-S101-G, een streamer. De Duitse luidsprekerfabrikant Elac goes Streaming. Nee het was niet een of ander ingekocht kastje met een Elac labeltje, maar een serieuze poging om iets toe te voegen aan de zo langzamerhand al overvolle streaming markt. De Elac Discovery streamer was de eerste loot aan een stam van innovatieve producten – versterkers met netwerkfaciliteiten, idemditovanhetzelfde actieve luidsprekers – van Elac die allemaal worden verbonden en aangestuurd door een relatief jong muziekbesturingsprogramma Roon Essentials.