Recensie

ELAC DS-A101-G

Compacte alles-in-één oplossing

Door Marnix Bosman HVT 12, december 2019

Alles-in-één oplossingen zijn altijd populair. Compacte afmetingen, streaming, bediening vanuit een app en een slimme integratie met je TV zijn de eigenschappen waarmee Elac de alles-in-één DS-A101-G presenteert.


Sinds 2016 is Elac gestaag bezig het programma flink uit te breiden met elektronica componenten. Dat lijkt misschien een nieuwe zet voor deze luidsprekerbouwer maar dat feitelijk klopt het niet. In de beginjaren van de onderneming, en die gaan terug naar 1926, was Elac zeer actief met audio elektronica. Gedurende de jaren ’50 was Elac zelfs één van de belangrijkste draaitafelbouwers op aarde. In 2016 lijfde Elac de kennis en kunde van het in Californië gevestigde Audio Alchemy in, waarna Elac zich opnieuw is gaan richten op audio elektronica. Sinds die overname heeft Elac al verschillende nieuwe apparaten gelanceerd en ook de draaitafel is inmiddels weer terug in het Elac programma. Recentelijk rapporteerde Bert Oling nog over de Alchemy series bestaande uit een voorversterker/DAC/streamer, een eindtrap en een phono preamp. In dit nummer heb ik de DS-A101-G onder handen. Een compacte geïntegreerde versterker met streamingfaciliteiten.

DS-A101-G

HVT lezers met een goed geheugen over de eerder door ons geteste apparatuur zullen wellicht denken: “Heeft HVT dit ding niet al eens beschreven?” Qua uiterlijk lijkt de DS-A101-G inderdaad op de EA101EQ-G, een model dat ikzelf in 2017 heb getest. De EA101EQ heeft inderdaad exact dezelfde behuizing en ook dat is een geïntegreerde versterker met veel extra’s zoals een USB-DAC en Bluetooth connectiviteit. Deze nieuwe DS-A101-G heeft eveneens Bluetooth maar in plaats van USB heeft hij netwerk faciliteiten aan boord en kun je hem dus als streaming speler gebruiken. De DS-A101-G functioneert met AirPlay, maakt connectie met Spotify Connect en is bovendien Roon ready en dat maakt de DS-A101-G uiteraard buitengewoon interessant. Deze nieuwe DS-A101-G is iets duurder (€849,-) geworden maar dat is gezien de functionaliteit absoluut geen cent teveel.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.