Recensie

Elac EA101EQ-G

Compacte versterker met verborgen krachten

Door Marnix Bosman, HVT 3, maart 2017

Elac maakt luidsprekers, dat zal algemeen bekend zijn. Maar wist u dat dit merk uit het Duitse Kiel ook audio-elektronica maakt?

Die stap naar audio-elektronica lijkt iets nieuws voor Elac maar dat is feitelijk niet juist. De historie van Elac gaat terug naar 1926 en gedurende die vele jaren heeft Elac ook heel veel audioapparatuur geproduceerd. Zo bezat Elac gedurende de jaren ‘50 bijvoorbeeld samen met de draaitafelmerken Dual en het verdwenen merk Perpetuum Ebner maar liefst 90% van de wereldmarkt op het gebied van platenspelers. De afgelopen jaren heeft Elac zich vooral geconcentreerd op luidsprekers met af en toe een klein uitstapje naar iets anders. Dat zal in de komende periode echter gaan veranderen. Met de introductie van de EA101EQ-G laat Elac zien welke innovatieve kant het op zal gaan. Dit is namelijk veel meer dan zomaar een compacte versterker. Dit is een versterker met verborgen krachten.

EA101EQ-G

De EA101EQ-G heeft een vrij kleine footprint maar is toch zeer krachtig. De BASH eindtrap (zie kader) heeft genoeg vermogen aan boord om gangbare monitors of middelgrote vloerstaande luidsprekers met de juiste controle aan te sturen. De versterker heeft daarnaast een aparte subwooferuitgang en is dus zeer geschikt voor een 2.1 configuratie. De versterker heeft 2 analoge ingangen maar heeft ook aansluitingen voor digitale ingangen. Je kunt daarbij kiezen uit twee optische TOS-link inputs, een coaxiale ingang of een (asynchrone) USB input. Via deze ingangen ondersteunt de EA101EQ-G hi-res 24-bit/192kHz audio. Draadloos verbinding maken kan via Bluetooth waarbij hij de hoogwaardige apt-X codec ondersteunt. De versterker wordt uiteraard geleverd inclusief een afstandsbediening maar je kunt de EA101EQ-G ook bedienen vanaf je telefoon of tablet (iOS en Android).