Recensie

ELAC Miracord 60

Eigenlijk een Miracord 80

Door Sander van der Heide, HVT 12, december 2020

Met de Miracord 90 betrad ELAC wederom de draaitafelmarkt, na een hiatus van 33 jaar. Al gauw volgde de Miracord 70 en het instapmodel de Miracord 50. De Miracord 60 is weer een stapje omhoog. Ik denk zelfs wel drie stapjes omhoog.


Het topmodel Miracord 90 werd in 2017 gelanceerd ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van ELAC en de daarvan afgeleide Miracord 70 ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum van de eerste ELAC platenspeler, de PW1. Waar de naam van de Miracord 50 precies vandaan komt, is me nog niet duidelijk, maar dat het een stap naar beneden is in prijs en kwaliteit, dat moge wel duidelijk zijn (hoewel het voor het geld een heel leuke speler is, daar niet van). Je zou denken dat de Miracord 60 een verbeterde versie is van de 50, zonder ingebouwde phonovoorversterker en een beter element. Of een afgeleide van de Miracord 70, maar eigenlijk lijkt het veel meer op een afgeleide van de Miracord 90 en dat is natuurlijk niet zo verkeerd voor de prijs van nog net geen duizend euro.

Afwijkende ontwerpen

Visueel lijken ze ook sterk op elkaar. Een zwarte hoogglans sokkel (bij de Miracord 60 is deze gefreesd uit een 5 cm dik blok MDF) met voor en achter een 2,5 mm-dikke aluminium omlijsting. Het enige verschil is dat de omlijsting bij Miracord 60 een centimeter van de ondergrond zweeft en deze bij de Miracord 90 de ondergrond lijkt te raken. Dat laatste ziet er een stuk logischer uit. Sowieso ben ik niet zo gecharmeerd van die 2 platen met aan de zijkant een 15 centimeter open stuk sokkel. Dat is het gevaar met afwijkende ontwerpen, de een vindt het prachtig en de ander haakt af. Ik ben persoonlijk meer gecharmeerd van de doorlopende aluminium omlijsting van de Miracord 70. Maar goed, de Miracord 60 heeft een goed herkenbaar Miracord-design en kan door die hoogte niet verward worden met de Miracord 90.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS