Recensie

Elac Miracord 80

80 is de nieuwe 90

Door Sander van der Heide, HVT 10, oktober 2022

In 2017 werd ter gelegenheid van Elac’s 70-jarig jubileum de Miracord 90 geïntroduceerd. Een premium platenspeler met een jubileumprijs van 2000 euro. Deze was dan ook meteen uitverkocht.


Niet zo vreemd eigenlijk, want de Miracord 90 was goedkoper dan de kostprijs. Het was dan ook een cadeautje voor de trouwe Elac-klanten, maar zoiets kun je niet lang volhouden. Als bedrijf kun je dan twee dingen doen: de prijs verhogen of stoppen met de productie. Dat eerste heeft Elac nog even gedaan, de prijs werd verhoogd naar €2499, maar eigenlijk was dat niet de bedoeling. Elac wilde juist weer een hoogwaardige platenspeler tegen een lage prijs aanbieden en dat was met de Miracord 90, gezien de gekozen materialen en het productieproces, niet mogelijk. Uiteindelijk is gekozen voor het stoppen van de productie. Hierna volgden goedkopere modellen als de Miracord 50 en 60. Deze laatste lag zeker in de lijn van het uitgangspunt ‘hoogwaardige platenspeler tegen een lage prijs’. Voor nog geen 1000 euro krijg je een platenspeler met wat sterke punten van de Miracord 90 en op sommige punten zelfs beter scorend dan de Miracord 70. In HVT 12 december 2020 sloot ik de review van de Miracord 60 af met “Vergelijk je de Miracord 60 met een 10 keer duurdere speler, dan zul je qua timing en detail wat meer winst halen. Qua prestaties, constructie en klank, zie ik hem dan ook als een downgrade van de Miracord 90 en upgrade van de Miracord 70, eerder een Miracord 80 dus.”. Niet wetende dat er daadwerkelijk een Miracord 80 in de planning stond en nu ook echt beschikbaar is.

Miracord 90

De Miracord 80 is precies wat de Miracord 90 had moeten zijn, een kwalitatief goede platenspeler tegen een lage prijs. En in dit geval ook precies dezelfde prijs als waar de Miracord 90 uiteindelijk voor werd verkocht, €2499. Dit is inclusief een Elac D96 element, waarvan Elac laat weten dat dit in principe een Clearaudio Concept V2 element is. Een prima MM-element, helemaal als je kijkt naar de prijs van €250. Je kunt je dus ook afvragen of het niet slimmer is om de Miracord 80 zonder element aan te schaffen, dan kost hij slechts €2199. Je zult dan zelf het element moeten installeren, maar uiteindelijk maakt het niet uit voor welke optie je kiest, je zult het hem toch moeten instellen en afregelen. Voor 50 euro meer heb je meer het gemak dat het element is meegeleverd en dat er een Elac-logo op staat. Klankmatig is dit element echt een prima match. Zou je voor een Ortofon 2M Blue gaan (ook een MM-element van €250), dan zou het geheel iets meer een smiley-curve krijgen (wat extra laag en tophoog). Iets minder neutraal dus, maar nog steeds een mooie combi. Ik heb er tevens een Clearaudio Artists V2 op gemonteerd, een MM-element van ruim €500 euro en voor degenen die het geld kunnen missen: het is de upgrade meer dan waard. Ik merk vaak dat het bij keuzes van een element vaak een verhouding is van 20 of 25% van de prijs van de platenspeler, dat daar het optimale resultaat ligt en hier dus ook.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS