Recensie

ELAC Miracord 90 Anniversary

Jubilaris

Door Bert Oling, HVT 5, mei 2017

De Duitse Fabrikant ELAC is voor de meeste lezers van HVT waarschijnlijk vooral bekend als luidsprekerfabrikant. Uit die Noord-Duitse keuken komen hele mooie innovatieve muziekweergevers op basis van grotendeels in eigen huis ontwikkelde en geproduceerde componenten. Daarnaast zijn ze sinds kort ook actief met Streaming Audio, zoals ik in HVT 9 van september 2016 in mijn testverslag van de ELAC Discovery 101 vaststelde. Dat ELECTROACUSTIC GmbH, gevestigd in Kiel, al 90 jaar actief is in het edele audiovak, zullen de meeste mensen niet weten. Naast luidsprekers heeft ELAC ook een naam opgebouwd in de wereld van draaitafels en aanverwante analoge technieken.

Wist u dat ELAC een patent op haar naam heeft staan rondom het fenomeen magneto-dynamische pickup element? Tot ver in de 80er jaren van de vorige eeuw hadden de ELAC elementen een uitstekende naam en konden de concurrentiestrijd met hun Amerikaanse conculega’s heel goed aan. Daarnaast waren de ELAC Miracord draaitafels een begrip naast Duitse draaitafelfabrikanten als Dual en Perpetuum Ebner.

Signalement van een zwaargewicht

De ELAC Miracord 90 Anniversery is een draaitafel met snaaraandrijving. Het 5,5 kilo zware MDF chassis (470 x 170 x 360mm) rust op speciaal ontwikkelde siliconen voeten, die de draaitafel geheel ontkoppelen van de ondergrond. Het aluminium draaiplateau weegt 6,5 kilo en ligt op een sub-plateau met een as van gehard staal, die op een kogel van robijn draait om de wrijving tot een minimum te beperken. De as is in een hoogwaardige lagerbus van gesinterd brons geplaatst. ELAC kiest niet voor de standaard AC-synchroonmotor maar gebruikt een DC motor met slimme motorsturing. ELAC gebruikt een regelkring, waarbij via een optisch systeem het plateau op de juiste snelheid wordt gehouden. Tevens wordt de mogelijkheid geboden om de draaisnelheid ± 5% te variëren. Dat kan handig zijn als u op uw luchtgitaar mee wil spelen met bv. Jethro Tull. De motor is tweevoudig ontkoppeld van het chassis. Naast een rubberen demping hangt de motor in een soort membraan dat ook gebruikt wordt in luidsprekerchassis om de spreekspoel te centreren. Motortrillingen krijgen zo geen kans om door te dringen tot het element. Heel goed doordacht heeft ELAC de motor diagonaal tegenover de armbasis geplaatst, waardoor ook in het horizontale vlak de kans op het verloren gaan van micro-informatie minimaal is. Een dikke vilten mat ligt los op het plateau en zorgt voor een goede stabiele basis voor uw zwarte muzikale goud.