Recensie

Elac Navis ARB-51

Andrew Jones; net even anders

Door Sander van der Heide, HVT 4, april 2020

In de pro-audio zijn actieve luidsprekers eerder regel dan uitzondering, maar in de hifi lijkt dit beperkt tot multiroom luidsprekers, zoals die van Sonos. Langzaamaan zie je actieve luidsprekers nu ook in het wat hogere segment verschijnen. Vaak gecombineerd met draadloze mogelijkheden en digitale processing, zoals de KEF LS50 Wireless. Elac pakt het met de Navis net weer even wat anders aan.


Zoals bij de Debut- en Adante-serie het geval was, is de Navis ook weer ontworpen door Andrew Jones. Voor zover ik weet is dit zijn eerste actieve luidspreker. Wat gelijk opvalt is het ontbreken van een digitale ingang of een netwerkstekker. Gedachtengang hierachter is dat hierna vaak digitale filters en een DA-conversie volgt die meestal minder van kwaliteit is dan een goede externe DAC. De nadruk in de luidspreker ligt dan ook op volledig op de versterking en hoe deze matchen met de gekozen drivers.

3 stuks

In de prachtig geconstrueerde MDF-kast, vinden we achter een basreflexpoort en voor drie drivers: Een 1-inch softdome tweeter, die samen met een 4-inch aluminium midrange, een coaxiale driver vormt met de voordelen van één puntbron. Hieronder zit een 5,25-inch aluminium woofer. Maximale afstraling in een kleine kast, want deze is slechts 34,5 cm hoog en 18,9 cm breed. Elke driver is voorzien van een eigen versterking: een 160 Watt BASH-versterker voor het laag, een 100 Watt BASH-versterker voor het midden en een 40 Watt klasse AB-versterker voor het hoog. Een BASH-versterker is een combinatie van een Klasse D-versterker die een klasse AB-versterker aanstuurt. Voordeel is dat de klasse AB-versterker hier een stuk efficiënter door wordt en de klasse D-versterker meer als een regelaar werkt voor een eindbron waarvan de elektrische eigenschappen geen onbestemde waarde hebben.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS