Recensie

ELAC PPA-2 phonovoorversterker

Niet langer in spanning!

Door Bert Oling HVT 11, november 2019

Het eerste deel van het testverslag van het ELAC Alchemy Trio sloot ik af met de Cliffhanger: ”Beste Bert, hoe zit het met die phonovoorversterker PPA-2 en klinkt het een beetje?” Om maar met de deur in huis te vallen, Peter Madnick c.s. heeft met de ELAC Alchemy PPA-2 phonovoorversterker iets heel bijzonders op de markt gebracht. Kunst zul je zeggen, alles wat nieuw is, is toch altijd bijzonder, of niet dan? Nee, want deze ELAC Alchemy heeft een aantal eigenschappen die we nog niet tegen zijn gekomen in het toch bepaald niet bescheiden aanbod van losse phonovoorversterkers. Kortom, beste Bert, vertel, houd ons niet langer in spanning… Ik begin dan ook niet met een beschrijving van wat er in de kast zit, maar met de functionaliteit.


Wat kan ik er als enthousiaste muziekliefhebber met het neusje van de zalm op draaitafel en element gebied en een stevige collectie vinyl allemaal mee? Allereerst heel praktisch. Je kunt twee draaitafels tegelijk aansluiten. Ik ken een behoorlijk aantal vinylliefhebbers dat twee draaitafels gebruikt. Bijvoorbeeld één exemplaar – een snelstartende directdrive met een goed MM-element voor 45 toeren materiaal. Een andere draaitafel – vaak een hoogwaardige snaaraandrijver met dito MC element – wordt gebruikt voor de meer audiofiele kant van de platencollectie. Wat is het dan heerlijk dat je die ingangen, MM en MC, met individueel in te stellen parameters gewoon gecombineerd kunt gebruiken. Geen kabeltjes wisselen, geen parameters veranderen. Boverdien: voor MC is de afsluitweerstand traploos af te regelen per kanaal – van 5 Ohm tot 999 Ohm. Een en ander is perfect afleesbaar op het LCD display. Je kunt de versterkingsfactor instellen, er is een goed bruikbaar rumble filter en een mono-stereo schakelaar. En als dat alles nog niet genoeg is, naast de cinch-phono ingang zien we een niet zo vaak voorkomende gebalanceerde (XLR) ingang. De laatste is vooral bedoeld voor het optimaal versterken van MC elementen. Leuk detail nog: naast de phono-ingangen vinden we twee aardaansluitingen. Eén is bedoeld voor de chassisverbinding voor draaitafels met een losse aarddraad, de ander is een pure massaverbinding als de XLR ingangen gebruikt worden. Vanzelfsprekend is er naast een cinch uitgang ook een gebalanceerde uitgang, want de PPA-2 is geheel gebalanceerd opgebouwd.

Wat zit erin dan?

De binnenkant is voor de technische geïnteresseerden onder ons een heel bijzondere. Naast de royale lineaire voeding zien we een ruim opgezette print met op veel strategische plekken extra super lownoise actieve en passieve ontkoppeling, goed afgeschermd van de voeding. Leuk detail: de logicaschakelingen die nodig zijn voor de besturing van de diverse signaalwegen worden uitgeschakeld als de interne verbinding gemaakt is. De afwezigheid van standaard opamps is voor iedere enigszins ingewijde een opvallend gegeven. De schakeling is geheel discreet gebaseerd op een gebalanceerde FET topologie met een DC-servo die de uitgangstrap controleert en vrijwaart van gelijkstroom. Voor de RIAA correctie wordt gebruik gemaakt van zeer precieze geselecteerde gemetalliseerde polypropyleen condensatoren en metaalfilm weerstanden met een tolerantie van 0,1%. Voor de interne signaalverbindingen wordt gebruik gemaakt van gasdichte goudcontact relais. Leuk toetje voor de gebruikers van een moderne ELAC Miracord 90 draaitafel: deze kan vanuit de royale voeding van de PPA-2 perfect gevoed worden. Kortom: de ELAC Alchemy PPA-2 is ook schakelingstechnisch een bijzonder product. Maar allemaal mooi, beste Bert, maar wat levert dit moois dan gehoormatig allemaal op?

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.