Recensie

Elac Uni-Fi BS U5 Slim

Slank design met breed geluid

Door Sander van der Heide, HVT 7/8, juli/augustus 2017

Sinds het aantreden van levende luidsprekerlegende Andrew Jones bij Elac USA, zijn de verwachtingen enorm. Na de peperdure modellen bij TAD, waren de eerste budgetmodellen in de vorm van Elac Debut een ware verassing. Vorig jaar kon ik dan ook niet anders concluderen dat er waarschijnlijk nooit meer een goedkope speaker zo goed zal klinken als de Debut. Totdat Andrew Jones zijn tweede luidsprekerserie voor Elac introduceerde.

In hifi-land wordt er steeds minder vaak gesproken over high end en steeds vaker over high performance. Zo ook bij de nieuwe UNi-Fi serie van Elac, waar men spreekt over eenzelfde prijs-kwaliteitverhouding als bij Debut, maar met een ‘higher performance’. Nog steeds onder de indruk van de Debut B5 verkerend, mocht ik een tijdje naar de Uni-Fi BS U5 Slim luisteren. Dat ik met een beter uitziende versie van de B5 te maken had, was me gelijk wel duidelijk, maar natuurlijk was ik vooral benieuwd naar de klank.

Slim of niet slim

Laten we even duidelijk zijn, het gaat hier niet om een slimme luidspreker of smart speaker, mocht de naam verwarrend zijn. Slim staat in dit geval voor ‘slank’. Schijnbaar is de Europese luidsprekermarkt, of liever gezegd, de Europese luisteraar, anders ingesteld op de looks van een luidspreker, dan een Amerikaanse luisteraar. Er is namelijk een standaard Uni-Fi serie en Uni-Fi Slim serie, waarbij alleen de laatste in Europa beschikbaar is. Beiden series omvatten een drieweg-vloerstaander, een drieweg monitorluidspreker (het bekende boekenkastmodel) en een center-luidspreker. Bij de standaardserie heten deze respectievelijk de UF5, de UB5 en UC5. Bij de slim-serie is dit de FS U5 Slim, de BS U5 Slim en de CC U5 Slim.