Recensie

Elac Uni-Fi Reference UBR62 met cocktailAudio N25AMP

Compact systeem met grootse klasse

Door Marnix Bosman, HVT 11, november 2021

De nieuwe Uni-Fi serie van Elac heeft het woord Reference in de typeaanduiding meegekregen. Elac legt de lat daarmee heel hoog, maar is dat ook terecht? HVT zoekt het uit.


De historie van Electroacustic GmbH gaat terug naar 1926. Sinds dat jaar komt deze complete naam van Elac voor het eerst in de boeken voor. Elac heeft zich sinds de oprichting ontwikkeld tot een vooraanstaande luidsprekerbouwer met een internationale reputatie. Ik heb in de loop der jaren verschillende Elac luidsprekers voor HVT mogen reviewen en het merk heeft me nog nooit teleurgesteld. Toen ik dus de vraag kreeg of ik het kleinste model uit de nieuwe Uni-Fi Reference serie wilde testen in combinatie met de nieuwe N25AMP streamer/versterker van cocktailAudio had ik mijn antwoord snel paraat. Natuurlijk wilde ik dat.

Uni-Fi Reference UBR62

De Uni-Fi Reference serie is volgens Elac het logische gevolg van de Uni-Fi 2.0 serie. Kenmerkend voor alle Uni-Fi luidsprekers is de dual concentric driver voor het midden en het hoog. In tegenstelling tot wat je optisch namelijk zou kunnen denken, is de UBR62 geen 2-weg monitor maar een volwaardige 3-weg luidspreker. Hoe dat precies zit, vraagt om een nauwkeurigere blik op de tweeter constructie. In het midden van bovenste luidsprekersectie bevindt zich een 1 inch softdome tweeter op de manier zoals je dat vaak in een 2-weg monitor ziet. De tweeter gaat schuil achter een geperforeerd rooster ter bescherming van het tweetermembraan. Rond de tweeter zit echter een ring die het membraan van de tweede luidspreker, de middentoner vormt. De middentoner heeft een diameter van 4 inch en een aluminium membraan. Door deze concentrische constructie creëert Elac een perfecte puntbron weergever voor het midden en hoge tonen gebied. Deze weergeverconstructie heeft iets weg van de coaxiale benaderingen die, bijvoorbeeld, door Fyne Audio en KEF worden gebruikt. Net als bij die fabrikanten is de dual concentric weergever in de Uni-Fi serie echter een volledig eigen Elac ontwerp.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS