Klassieke elegantie
Door Marnix Bosman HVT 09, september 2019
De Vela serie is de opvolger van de Elac 400 reeks. De 400 reeks was vijf jaar lang het boegbeeld in deze prijsklasse voor Elac. Met deze nieuwe serie introduceert Elac ook een nieuwe vormgeving maar daarbij worden de ‘oude’ kwaliteiten uiteraard niet overboord gegooid.
Medio het 2e kwartaal van 2018 werden de eerste prototypes van de Vela lijn aan het publiek getoond. Tijdens de High End show in München begin dit jaar viel de lijn me opnieuw op waardoor ik deze lijn meteen op mijn lijstje heb gezet voor potentiële reviews gedurende dit jaar. De Vela serie bestaat op dit moment uit vier modellen, één monitor, twee vloerstaanders en één center speaker. De FS 407 is de kleinste van de twee vloerstaande modellen en staat in de winkel met een prijskaartje dat afhankelijk van de afwerking net rond de 2000 euro per stuk varieert.
Vorm en poorten
Qua afmetingen zijn de luidsprekers vergelijkbaar met de oude 400 serie maar de vormgeving is compleet nieuw. Typerend voor de nieuwe Vela serie is de behuizing die vanaf de plint licht achterover helt. Door deze constructie komen de akoestische centra van alle luidsprekers (bij de FS407 drie stuks) ongeveer in één lijn te liggen. Deze benadering is gunstig voor het looptijdgedrag van de luidspreker. Met uitzondering van de center speaker, hebben alle modellen een aluminium plint. Deze zwarte plint geeft de luidspreker niet alleen een stabiele basis maar is bovendien onderdeel van de (downfiring) baspoort die in de plint is verwerkt. De plint van de BS403 monitor en de FS407 is exact hetzelfde. Typerend aan de FS407 is echter dat deze luidspreker nog een tweede baspoort heeft aan de achterzijde. Beide baspoorten komen intern uit in dezelfde ruimte in de kast en dat roept natuurlijk vragen op. Navraag bij de ontwerper van de Vela reeks, Rolf Janke, leert dat bij de FS407 is gekozen voor twee baspoorten om turbulentieproblemen in de baspoort te voorkomen. Turbulentie kan ervoor zorgen dat je een suizend geluid hoort via de baspoort en dat wil je uiteraard vermijden. Door de dubbele baspoort wordt het basreflex effect als het ware verdeeld over de twee poorten en heb je dit probleem niet.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.