Recensie

ELAC Vela FS408

Als afsluiter van een verzoeknummer

Door Sander van der Heide, HVT 4, april 2021

Twee jaar na de introductie van de Vela-lijn, voegt ELAC nog een laatste type vloerstaander toe, de FS408. Een perfecte afsluiter van een geslaagd luidsprekerfeest.


Deze FS408 lijkt op de foto misschien als twee druppels water op de FS407, het type dat we 2 jaar geleden in HVT hebben besproken. Zet je ze daadwerkelijk naast elkaar, dan kan er geen groter verschil zijn. De FS408 is fysiek een stuk hoger (114 centimeter in plaats van 100 centimeter), breder (27,5 centimeter in plaats van 23 centimeter) en ook een stukje dieper (33 centimeter in plaats van 26,5 centimeter). Het zal daarom niet verbazen dat ook het gewicht hoger is dan de 19 kilo van de FS407, bijna de helft meer met 27 kilo (Gelukkig is dit bij de prijs slechts een vierde meer, 2.595 euro in plaats van 1.995). De oplettende kijker ziet ook twee grotere woofers, 7 inch in plaats van 6 inch. De tweeter is echter gelijk, de JET5 ribbon tweeter.

Van onderen

Kijken we aan de achterkant, dan is er nog een groot verschil waar te nemen: geen basreflexpoort. Deze is er nog wel, maar van het downfiring-type, aan de onderkant dus. Net zoals bij het maatje groter, de FS409 (bij de FS407 wordt gebruik gemaakt van een gespleten baspoort, die naar achteren en naar beneden is verdeeld om turbulentie te voorkomen, die gepaard gaat met hoorbaar luchtsuizen). De basreflexpoort komt uit in de zwart bewerkte aluminium plint. De plint geeft de luidspreker niet alleen stabiliteit, maar zorgt er ook voor dat u de basreflexpoort niet kunt afdichten als u hem zonder voet op de vloer plaatst en dat de verhouding van de hoeveelheid lucht die wordt verplaatst, juist is. Op zijn beurt is de plint weer te monteren op een prachtige voet waarin de meegeleverde spikes zijn te monteren, die weer geplaatst kunnen worden op de meegeleverde vloerbeschermers. Een al met al niet alleen stevige constructie, maar bovendien akoestisch verantwoord en dit brengt de tweeter op de juiste hoogte. De meeste vloerstaanders hebben voor mijn doen een afstraling die 10 cm te laag ligt. Ik ben zelf 1 meter 85 lang en heb een vrij hoge bank. Mijn oren zitten dan net iets onder de tweeter van de FS408 en dat levert het meest gebalanceerde geluidsbeeld. Mocht u de luidsprekers wat hoger of zelfs lager willen plaatsen (zonder de voet met spikes), is dat nog steeds mogelijk, de verhouding bij de basreflexpoort zal namelijk door de vaste plint niet veranderen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS