All-in-one op topniveau
Door Marnix Bosman HVT 1, januari 2020
De producten van het Noorse Electrocompaniet zijn altijd zeer herkenbaar, een glimmende kunststof frontplaat met in het midden in goudkleurige letters de naam: Electrocompaniet. Die herkenbaarheid hoor je ook terug in de prestaties.
De historie van Electrocompaniet gaat helemaal terug naar het jaar 1973 toen de oprichters, Per Abrahamsen en Svein Erik Børja, zich ten doel stelden de best mogelijke versterker te ontwikkelen. Op zich een streven dat je van iedere versterkerontwerper mag verwachten. De basis van hun eerste ontwerp was echter niet puur gebaseerd op technische metingen. Electrocompaniet ging uit van de destijds zeer controversiële benadering dat de uiteindelijke weergave bepalend was. De weergave van de versterker moest overeenkomen met een live luisterervaring.
Matti Otala
Zonder enige technische kennis kom je natuurlijk niet ver bij het ontwerpen van een versterker en voor hun eerste ontwerp maakten Abrahamsen en Børja daarom gebruik van het onderzoek van de Fin Matti Otala. Dr. Matti Otala heeft veel onderzoek gedaan naar het gedrag van versterkerschakelingen en publiceerde begin jaren ’70 als eerste over zogenaamde Transiënt InterModulatie (TIM) vervorming. TIM wordt door andere wetenschappers ook wel aangeduid met SID (Slew Induced Distortion) en heeft betrekking op vervorming die ontstaat door snelle signaalwisselingen. Omdat er vóór die tijd voornamelijk werd gemeten met constante meetsignalen, viel deze vorm van vervorming totaal niet op. Omdat muziek juist voor een groot deel bestaat uit het weergeven van transiënten is TIM voor een audioversterker echter een heel belangrijke factor.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.