Elipson en draaitafels…
Door Bert Oling, HVT 4, april 2021
Elipson als ontwerper en bouwer van een fantastische reeks luidsprekers is geen onbekende voor iedereen die al wat langer in de HiFi audiowereld rondloopt. Maar dat ze ook iets met draaitafels doen? Jawel, ik ontdekte de Elipson draaitafels in hun stand op een van de laatste High End Shows in München. Ik heb er een foto van gemaakt, maar er was nog niet veel informatie over bekend. Wat me wel opviel, dat het geen OEM klonen waren uit de Rega of Pro-ject keuken…
Inderdaad, de Elipson Chroma draaitafels zijn eigen ontwikkelingen en de logische opvolgers van de Elipson Omega draaitafelserie, die ongeveer 5 jaar geleden werden geïntroduceerd. Net als bij eerdere Alpha en Omega modellen bestaat de Chroma productlijn uit types met of zonder phono-trap aan boord. Het topmodel heeft een phono-versterker, Bluetooth en USB-opnameuitgang aan boord. We hebben hier de Elipson Chroma 400 uitgebreid onderhanden gehad. Een uitvoering zonder ingebouwde phonovoorversterker en/of digitale USB en Bluetooth faciliteiten
De essentiële kwaliteitsaspecten van de Elipson Chroma 400-modellen:
– Het chassis is van MDF en de mooie hoogglans afwerklaag, PMMA geheten, geeft een echte kwaliteitsuitstraling.
– De toonarmen zijn van carbonfiber en kunnen in kwaliteit en lagering meekomen met de concurrentie. Elipson zou Elipson niet zijn als ze die lagering niet heel slim geconstrueerd hadden volgens hun OTT principe (Orbital Torsion Tonearm) waarbij de horizontale en verticale lagering is gecombineerd in één constructie. De naaldkracht wordt ingesteld met het contragewicht, een naaldwegertje wordt meegeleverd, maar ik kan iedereen adviseren om toch voor een wat preciezere elektronische oplossing te kiezen. De zijdrukcompensatie is traploos instelbaar door een knop op het bovenlager. Vanzelfsprekend is er een lift, weliswaar een niet gedempte, maar met enige oefening moet iedereen in staat zijn om de naald in de begingroef te zetten.
– De aandrijving van het plateau, via een geslepen platte snaar, wordt verzorgd door een verend opgehangen motor die door de elektronische sturing een stevige maar zeer stille aandrijfkracht ontwikkelt. De energie voor die motorsturing wordt geleverd door een fors SMPS DC – 12Volt 2A – netstekkerdeel.
Het relatief zware stalen plateau rust op een kunststof binnenplateau waaraan de plateau-as is bevestigd. Een vilten mat ligt op het plateau. Het middenlager is een relatief zware constructie – zeker in vergelijking met de concurrentie – en waarborgt daardoor een lang min of meer onderhoudsvrij leven. Het lager is zo precies dat pas als je het hoofdplateau erop plaatst de as naar het lagerpunt zakt. Heel mooi.
Het aanbrengen van de snaar om het hoofdplateau vraagt aandacht, maar de bijgeleverde handleiding laat zien hoe je dat, met beleid, moet lukken.
Wat natuurlijk heel plezierig is, dat er een gecombineerde toerental/aan-uitschakelaar aanwezig is, dus geen gedoe bij het veranderen van toerental met bv. een snaar die om een ander deel van de motorpulley moet worden gelegd. Klein detail: er zit een kleine pauze tussen het moment dat je de schakelaar op het gewenste toerental zet en het moment dat het plateau gaat draaien – een soort bedenkmomentje. Overigens het toerental wordt snel bereikt zonder een slippende snaar. Het resultaat is in elk geval een constante stille loop met ook meettechnisch een verwaarloosbare drift. Best bijzonder in deze prijsklasse, moet ik zeggen.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS