Recensie

Elipson Legacy 3210

Een kleine Grote Luidspreker

Door Bert Oling, HVT 1, januari 2021

De gelukkige HiFi-liefhebbers die al wat langer op deze aardkloot rondlopen kennen het Franse merk Elipson zeker wel. Elipson is al meer dan tachtig jaar actief in het edele audiovak. Hun naam ontlenen ze aan bijzondere, bolvormige luidsprekers die voorzien waren van een elliptische geluidsverspreider. Zelf heb ik eind 70er jaren een behoorlijke tijd gespeeld met de oog en oorstrelende Elipson 1303, een heelmooie slanke zuil in een tijd waarin de doorsnee kwaliteitsluidspreker een saaie rechthoekige gefineerde box was met een zwart of bruin doekje.


Maar niet alleen qua uiterlijk was de 1303 een bijzondere luidspreker, technisch was er eveneens sprake van een heel innovatieve constructie. Kernwoorden: 3-weg systeem, elektrisch en akoestisch scheidingsfilter, Helmholtz resonator om de invloed van de kast te minimaliseren, kortom als Elipson nieuw voor je is, zoek maar eens op het WWW, – http://www.passion-elipson.com/html/page2.htm – heel interessant. En beste Bert, hoe was het klankmatige resultaat? Tot ieders verbazing kwam er niet alleen een heel mooi doortekend laag uit, maar ook de stereo-afbeelding was een genot. Niks geluid dat uit twee kastjes kwam…

Elipson Legacy 3210

We zijn in 2020 en Elipson maakt nog steeds mooie en bijzondere luidsprekers, zoals de Elipons Legacy 3210, die hier een paar weken gelogeerd heeft. ‘Legacy’ als toevoeging omdat de fabrikant wilde teruggrijpen op het bijzondere verleden van een aantal Elipson luidsprekers. Weliswaar zonder nostalgie, maar volop in de moderne ontwikkelingen staand met innovatieve luidsprekerchassis en kastoplossingen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS