Recensie

Elipson Prestige Fact 6B & 8B

Fluwelen touch

Door Marnix Bosman, HVT 05, mei 2019

De historie van het merk Elipson gaat officieel helemaal terug naar 1938. Toen bouwde men echter voornamelijk motortjes voor speelgoed maar de stap naar luidsprekers werd snel gemaakt.


Tot het begin van de jaren ’50 werden alle activiteiten uitgevoerd onder de merknaam Multimoteur. Begin jaren ’40 werden echter al de eerste audioexperimenten gedaan met als beroemd gevolg de BS50 Chambord (zie foto) uit begin jaren ‘50. Deze typische bolluidspreker met de ellipsvormige schelp erboven was de opmaat naar de naam Elipson die in 1951 werd geïntroduceerd. De bol en ellipsvorm zijn sindsdien regelmatige terugkerende Elipson vormen. Bekend is uiteraard de Planet die sinds een aantal jaar weer leverbaar is net als de BS50 uit 1953. Het pakket is echter breder dan alleen maar luidsprekerbollen. Elipson bouwt ook ‘gewone’ luidsprekers zoals de modellen uit de Prestige Facet range en je kunt daarnaast ook nog een Elipson draaitafel in huis halen.

Melco N100, de binnen- en de buitenkant

De Prestige Facet 6B en 8B zijn de kleinste luidsprekers uit een range die verder een aantal vloerstaande speakers, twee subwoofers, twee centers, een surround en een plafondluidspreker (voor Atmos) bevat. De 6B is ook als actieve luidspreker met Bluetooth leverbaar. De naam van de Prestige Facet range is ontleend aan de kenmerkende ring rond de tweeter en de woofer. Deze ring is niet alleen esthetisch van aard maar heeft ook een akoestische functie. De vormen lijken op de facetten van een geslepen edelsteen en zie daar de naam. De ring is gemaakt van een speciaal akoestisch dood materiaal en heeft tot taak het diffractie effect van de baffle te verlagen. De ring heeft invloed op het richtingsgedrag van de tweeter en zorgt voor homogene afstraling (zie figuur). De ring rond de woofer heeft op dit vlak iets minder effect vanwege het lagere frequentiebereik.
Kenmerkend aan de woofer is uiteraard de faseplug in het midden van de speaker. Een faseplug heeft invloed op het fasegedrag van een luidspreker. Doordat een wooferconus niet vlak maar licht concave loopt ontstaan er lichte faseafwijkingen in het signaal dat door de woofer wordt geproduceerd. Door de faseplug moet dit effect gereduceerd worden. Over het effect en de effectiviteit van een faseplug wordt binnen de luidsprekerindustrie nog wel eens gediscussieerd maar je komt het in alle prijsklassen tegen dus helemaal onzin kan het zeker niet zijn.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.