Recensie

English Electric 8Switch

What’s in a name?

Door Bert Oling, HVT 10, oktober 2020

Wat, beste Bert, alweer een nieuw merk erbij? Hebben we er al niet genoeg? Nee, beste HVT vrienden, dit is niet een nieuw merk. Om misverstanden te voorkomen heeft Chord Company – de kabelfabrikant – haar eerste elektronische product – deze switch – de naam gegeven van een vroegere Engelse fabrikant van elektrische producten. Chord Company had die naam toch al in haar bezit, regeren is vooruitzien, nietwaar? Dit om misverstanden met Chord Electronics Ltd, de fabrikant van zeer hoogwaardige audioapparatuur, te voorkomen.


In mijn recente testverslag van de Bonn N8 ben ik uitgebreid ingegaan op een aantal ontwikkelingen die geleid hebben tot de komst van het fenomeen “audiofiele switch”. Behalve marketingtechnische redenen – er is gewoon een markt voor – is er natuurlijk wel degelijk een technische reden dat men zich is gaan buigen over het netwerktransport. Het was natuurlijk een gekke zaak dat bijna alle kabelfabrikanten alle registers opentrokken om de consument aan mooie ethernetkabels met bijbehorende hoogwaardige stekkers te krijgen. Een paar honderd euro voor een lengte van 1 meter werd al snel een soort standaard als het om ethernetkabels in de betere streaming omgeving ging, zeker als het de laatste meter voor het eindpunt betrof. Er ontstonden natuurlijk hevige discussies over de zin en onzin, want data zijn data toch? Dat die data inderdaad ongeschonden het eindpunt – de netwerkspeler/bridge – bereikten was geen discussie. Maar de rotzooi – gemakshalve even samengevat onder het begrip common mode noise – die ook meekwam – moest zoveel mogelijk geminimaliseerd worden. Dus kwam een in feite verwaarloosd element als de switch in het vuur van de belangstelling te staan. Diverse bedrijven modificeerden standaard switches van bv Netgear en/of D-Link. Naast afschermingsmaatregelen en soms een klokmodificatie werd er meestal een betere externe voeding meegeleverd i.p.v. het standaard goedkope SMPS netstekkerdeel. Maar het kon en kan ook anders en beter zoals deze English Electric 8Switch laat zien.

English Electric 8Swich, een signalement van een switch

Een mooie verpakking, met daarin de switch, de voeding, de Chord netwerkkabel en een korte bondige gebruiksaanwijzing. De kast is een uit massief aluminium gefreesde contraptie met een fluweelzachte afwerking. Deze kastconstructie zorgt niet alleen voor méér mechanische stevigheid, maar ook voor de broodnodige extra afscherming. Voor extra trillingontkoppeling zorgen 4 voetjes van goede kwaliteit. De switch heeft 8 aansluitingen waarvan poort 1 als ingang wordt aangegeven. De bekende knipperlichtjes boven de poorten heeft men weggelaten. Alleen op de voorkant zijn minuscule ledjes aangebracht die de status van elke poort laten zien.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS