Recensie

Ergo AMT hoofdtelefoon

Dit is echt de eerste AMT hoofdtelefoon ooit

Door Marnix Bosman, HVT 10, oktober 2017

Een hoofdtelefoon is voor velen dat ding dat je alleen uit de kast haalt als je anderen niet tot last wil zijn. Met de Ergo hoofdtelefoon is dat anders. Dit zijn echte oorluidsprekers en dat is een hele andere ervaring dan een gewone hoofdtelefoon.

In april van dit jaar verscheen er in HVT van mijn hand een artikel met de titel: De eerste AMT hoofdtelefoon is een feit, maar oei, oei, oei wat zat ik daar mis. Bij monde van importeur Edwin Roescher van AV-tunes werd ik namelijk gewezen op het feit dat het Zwitserse Ergo al 25 jaar actief is met het bouwen van een hoofdtelefoon op basis van AMT technologie. De Ergo AMT is dus echt de eerste hoofdtelefoon met een AMT. Na het erkennen van deze fout was dit natuurlijk wel meteen een uitgelezen kans om deze Ergo hoofdtelefoon eens nader te beluisteren en een afspraak was dan ook snel gemaakt.

Met dank aan Oskar Heil

De Ergo hoofdtelefoon is niet alleen de eerste hoofdtelefoon met Air Motion Transformer (AMT) techniek, het is bovendien ook de enige hoofdtelefoon waar de bedenker van de AMT technologie nog zelf aan heeft meegewerkt. Oskar Heil was een van oorsprong Duitse onderzoeker en uitvinder die verschillende vindingen op zijn naam heeft staan. Zijn meest beroemde vinding is uiteraard de Field Effect Transistor (de FET) maar ook de Air Motion Transformer (de AMT) is ontstaan in zijn laboratorium. Heil bezat ook een patent op deze technologie en jarenlang waren er naast zijn eigen ontwerpen wereldwijd maar een paar fabrikanten die de AMT technologie onder licentie mochten gebruiken. Het Zwitserse Precide was één van die fabrikanten en met die licentie op zak ontwikkelden zij de Heil AMT luidsprekers en de Ergo AMT hoofdtelefoon.