Recensie

Esoteric F-01

Echt esoterische audio

Door Ernst Neve, HVT 3, maart 2024

Toen ik ooit tegen een vreemde over hifi begon en hij vroeg of ik de ziekte HIV bedoelde, besloot ik daarna voorzichtiger het onderwerp te presenteren aan hen die er niet bekend mee zijn. Wanneer ik het tegenwoordig over high-end wil hebben, begin ik steevast met fenomenen als de automobiel, whisky, wijn, horloges, kleding en, indien zich dames in het gezelschap bevinden, handtassen en schoenen, in de hoop naadloos naar ons onderwerp over te kunnen schakelen.


Want eerlijk is eerlijk, de meeste ‘normale’ mensen vinden het maar ingewikkeld als ik over ‘het pad van de echte audio op zoek naar de mooiste muziek’ heb. Gezien het animo voor de betere audio-apparatuur enorm aan populariteit heeft moeten inboeten ten faveure van de Sonossen en Apples van deze wereld, is het een huzarenklus om überhaupt medestanders voor onze hobby te vinden. En dan hebben we het nog niet eens over echte high-end merken gehad. Welnu, als je het over een merk als Esoteric wilt hebben, moet je dus goed beslagen ten ijs komen. Gelukkig schiet ons daar de auto te hulp. Toyota en Lexus om precies te zijn. Lexus is een premiummerk op zich, en zal bij menigeen een belletje doen rinkelen, of misschien zelfs de broek doen bollen. Wat misschien niet iedereen weet is dat Lexus ooit begonnen is als luxemerk van Toyota. Zeg maar net als Infiniti van Nissan, Genesis van Hyundai of Lincoln van Ford. Je zou zelfs nog aan Mercedes en Smart kunnen denken, zeker na de introductie van de laatste elektrische Smart. Na dit intro, heb ik waarschijnlijk de aandacht van ook de minder in audio geïnteresseerde medemens en is de stap naar TEAC en Esoteric snel gezet.

Met Esoteric zit je op het goede pad

Want net als TAD en Pioneer, is Esoteric ooit begonnen als luxedivisie van TEAC. En met een beetje geluk gaat er bij die merken een belletje van herkenning rinkelen. Waar ik het dan nog wel even over moet hebben, is dat de componenten van deze luxemerken in prijs vaak niet onderdoen voor die van de instapmodellen van de automerken die net de revue zijn gepasseerd. En dan moet ik het daarna nog even een stief kwartiertje hebben over ‘het pad’ dat je als liefhebber van de betere audio-apparatuur aflegt, en er vele jaren over doet om te komen op het niveau dat je mag afschilderen als ‘esoterisch’ in de zin van ‘erg goed’. Als een ware bruggenslechter ga ik minutieus te werk om de aandacht van de toehoorder dan wel lezer erbij te houden en verbindingen te leggen om alles makkelijker te kunnen verwerken. Ter referentie, voor een instapset uit de 05 series, bestaande uit de Esoteric N-05XD netwerk DAC/Preamp en S-05 stereo eindversterker, ben je een slordige 28.500 euro verder. Vervolgens kun je doorgroeien via de 03, 02 en 01 series naar de ultieme Grandioso series. We hebben het dus zeker niet over krentenbollen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of koop dit artikel op Blendle