Recensie

Estelon YB

Zonder meer wulps…

Door Ernst Neve, HVT 05, mei 2019

De tijd van luidsprekers in de vorm van zwarte blokkendozen en melkpakken ligt reeds lang achter ons. Luidsprekers dienen zo klein mogelijk te zijn of anders zo naadloos mogelijk bij het interieur aan te sluiten en dat resulteert in meer kleur en meer creatieve vormen. Dat laatste soms met, maar vooral vaak zonder enig akoestisch voordeel; ‘form doesn’t necessarily follows function’. Het Estse Estelon produceert luidsprekers die zich nergens wat van aan lijken te trekken. Zeer gevormd en zeker niet bedoeld om zomaar naadloos in een interieur op te gaan.


Het verhaal over het ontstaan van Estelon zal genoegzaam bekend zijn: Vader, een akoestisch ingenieur, zit op een zekere zondagochtend met zijn beide dochters aan de ontbijttafel. Hoe het gesprek precies ging is onbekend, maar de uitkomst is dat wél: onder druk van beide dochters gaat vader zélf luidsprekers produceren. Nu heb ik vaker aan ontbijttafels gezeten en heb derhalve een eigen versie van bovenstaand: vader zit met dochters aan tafel en deelt unilateraal mee dat hij vanaf de volgende ochtend zélf luidsprekers gaat produceren en dat zijn oogappeltjes hem daarmee gaan helpen, basta! Ik geef toe, dat klinkt een stuk minder romantisch (hey… #doesliefvanmeersbergen!) en misschien projecteer ik iets te veel over hoe ikzelf zoiets zou aanpakken. Mejuffrouw van Meersbergen beschuldigt mij de laatste tijd vaker van allerlei stelligheden. En nu we het toch over dochters hebben; mijn stukje rationalisatie doet niets af aan de schoonheid van Alissa en Kristiina, de dochters van Alfred Vassiikov – de man achter Estelon.

Estelon YB

Daar staan ze, in hoogglans zwart, enorm de aandacht te trekken en naarmate de tijd verstrijkt, van groot naar toch wel rank en slank over te gaan: de Estelon YB. Gelanceerd op München 2016 en bedoeld als instapmodel. Nu is ‘instapmodel’ een understatement; de prijs is serieus te noemen, maar daar komen we later op terug. De YB is een gesloten drieweg-systeem met een, bijna met zekerheid van Scanspeak afkomstige, 1” beryllium tweeter, een 5,25” middentoner van en een 8” woofer met aluminium conus. De frequentieweergave volgens opgave is 30 tot 40.000 Hz, met een impedantie van 6 Ohm en een rendement van 86 dB. Maximaal belastbaar tot 150 W met een aanbevolen minimum versterking van 30 W. De luidsprekerkast is van een composietmateriaal gemaakt en meet 1260 mm x 332 mm x 394 mm. Gewicht per stuk komt op 40 Kg. Het geheel staat ontkoppeld op 4 omgekeerde spikes. De YB wordt aanbevolen voor ruimtes van 16 tot 45 M2. De tweeter en middentoner zijn klassiek ‘in het front’ gemonteerd, de woofer is laag en in een hoek van ongeveer 45 graden ten opzichte van het front geplaatst. Estelon beveelt aan de YB zo op te stellen dat de woofers naar buiten zijn gericht, maar als dit teveel laag oplevert – de zijwanden van de luisterruimte reflecteren in deze opstelling immers volop mee – kun je de woofers eventueel naar binnen richten om zo het laag wat te temmen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.