Recensie

Farad Super3

‘The facts will form a poem’

Door Michel van Meersbergen, HVT 4, april 2020

Ach, als kop had er ook ‘de som der delen’ of iets anders in die zin kunnen staan. Waar het om gaat is het gegeven dat een audio-set een optelsom is, en wel eentje met een uitkomst die meer of minder bevalt. Gelukkig zijn er aan de som de nodige variabelen te veranderen waardoor de uitkomst sterk beïnvloed kan worden – we tweaken er wat op los om te zien of we méér uit de set kunnen halen, juist precies dat toefje kleur in het geluid kunnen brengen of een metertje extra stage.


Soms zal ‘dicht bij huis’ naar een verbetering gekeken worden in de vorm van bekabeling of ontkoppeling dan wel koppeling. Soms iets verder van huis in de vorm van een netfilter, afgeschermd stekkerblok of netsnoer. En soms doen we iets op plek dat erg ver van alles en nog wat verwijderd lijkt te zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan op audio gerichte netwerkswitches. Op het eerste gezicht ver buiten de signaalweg zelf, maar helaas… als de rj45-stekker eenmaal is ingeplugd, zit het complete netwerk strak in de signaalweg. Inclusief alle schakelende voedingen die aan die apparaten zijn gekoppeld, en dat zal de nodige gevolgen hebben. Voordat een qua stroomverbruik zo voordelig mogelijk resultaat wordt bereikt, schakelen deze voegingen zich een ongeluk waarbij alle resulterende schakelpulsen zich zowel naar de output als door het net begeven en weer vrolijk door alle voedingen en apparaten worden opgenomen.
Resultaat is een forse HF-ruis die nadelig is voor de kwaliteit van het audiosignaal. Dit signaal kan zowel analoog als digitaal zijn, al moet we wel opletten wat het digitale signaal nu feitelijk inhoudt. Er stromen immers géén ‘enen’ en ‘nullen’ door de kabel, maar een elektrisch blokgolf signaal dat door de converter wordt geïnterpreteerd naar ‘enen’ en ‘nullen’. Introduceer ruis op dit signaal en bijvoorbeeld een DAC, streamer of signaal converter komen in de knoei met de timing, wat weer uitermate hoorbaar is. Hoe schoner de dataflow, des te beter de verwerking ervan.
In de audiogerichte netwerkomgeving bestaan er meer of minder effectieve oplossingen om de gevreesde ruis in het signaal tegen te gaan: afgeschermde kabels en in- en uitwendige galvanische in- en uitgangen. Zoals ik al schreef… meer of minder effectief… Echter, de kern van het probleem wordt hiermee niet aangepakt, de voeding.

Farad Powersupplies

Nu gaat duidelijk worden met welke reden ik voor de specifieke kopregel heb gekozen. Die is afkomstig uit een quote van Michael Farady, de Britse natuur- en scheikundige waaraan we de nodige elektronische inzichten te danken hebben. Farad, de eenheid van elektrische capaciteit is naar hem vernoemd en het is tevens ‘Farad’ dat op de voeding staat die al de nodige dagen luisterplezier in huize Van Meersbergen brengt. Farad Powersupplies, volledig uit het brein en de handen van Mattijs de Vries – die zult u nog kennen van Pink Faun – heeft een voeding ontwikkeld die de problemen zoals ik die heb aangetipt zou moeten tegengaan.
Op dit moment is één model van de voeding verkrijgbaar, maar deze is wel tot op grote hoogte te configureren. Uitgangspunt is een maximale uitgangsstroom van 3 Ampère. De Super3 is leverbaar in 11 gefixeerde standaard uitgangsspanningen variërend van 5 tot 19 Volt, hoewel ook een versie van 24 Volt gemaakt kan worden, maar die kent dan een maximale uitgangsstroom van 2 Ampère. Wanneer een spanning nodig is die niet standaard wordt aangeboden, dan kan die op bestelling worden gemaakt. Standaard wordt de Super3 geleverd met een DC-voedingskabel die naar keuze kan worden uitgevoerd met een 5.5/2.1 of 5.5/2.5 mm voedingsbus. Tevens behoren upgrades op de AC inlet en verschillende zekeringen tot het pakket. Wilt u meer uit de Super3 halen, dan kan dat met een hoge kwaliteits netsnoer of een keuze uit verschillende DC voedingskabels uitgevoerd in koper met verschillende configuraties of in zilver. Het fomaat van de Super3 is relatief handzaam, die raak je op lastig bereikbare plekken prima kwijt.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS