Recensie

Ferrum ERCO hoofdtelefoon DAC/AMP

Nee, je spreekt het niet uit als airco!

Door Ernst Neve, HVT 3, maart 2022

In het oktobernummer van HVT maakte ik nog gewag van Ferrum’s hoofdtelefoonversterker OOR, nu is het de beurt aan de derde loot aan de Ferrum boom, ERCO. Feitelijk gaat het hier om een hoofdtelefoonversterker met geïntegreerde DA-converter, maar er gaat meer achter het ingetogen front schuil dan je zou vermoeden. En je spreekt het dus uit als ertso, niet als airco.


Om maar gelijk met de naam te beginnen zal ik kort uitleggen hoe de knappe koppen van Ferrum er in hemelsnaam bij zijn gekomen een naam te kiezen die de meesten onder ons op een dwaalspoor zal zetten. Ze gaan meestal niet over een nacht ijs met het creatieve proces dat aan de naamgeving voorafgaat. Voor hun eersteling, de HYPSOS, gingen ze te rade bij de Griekse mythologie, deze werd gevolgd door OOR, waar ze naar het Nederlands hebben gekeken, en voor ERCO hebben ze geput uit het Esperanto. Terwijl je ERCO schrijft, is de uitspraak dus Ertso, hetgeen Erts betekent.

Verbinden via muziek

Ferrum (Fe) is ijzer in het Latijn, erts is een grondstof waaruit, bijvoorbeeld, ijzer wordt gewonnen. In die zin is het analoog voor de pure muziek die uit dit apparaat gewonnen wordt. Maar het gaat nog een verdieping verder. De ontwerper van het Esperanto, Ludwik Lejzer Zamenhof, heeft die taal bedacht om mensen uit verschillende culturen met elkaar te verbinden. Wat hij deed via taal, doet Ferrum met de ERCO via muziek. Tenslotte is het ook nog eens zo dat Zamenhof afkomstig is uit het gedeelte van het Russisch Keizerrijk dat nu Polen heet. Zoals ik in mijn artikel over de Ferrum OOR al eerder beschreef, zijn ze bij Ferrum (en HEM waar het spul gefabriceerd wordt) trots op de eigen geschiedenis, eigen regio en eigen competenties. Als een chefkok die zijn ingrediënten uit eigen moestuin plukt, laten zij zich inspireren door hun eigen bagage. Je kunt de producten gekscherend wegzetten als Polski-fi of Po-fi, maar zo bezien krijgen deze termen een heel eigen dynamiek. Op het idyllische af.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS