Recensie

Fidelice Precision Phono

Studiogeluid van de meester

Door Marnix Bosman, HVT 7/8, juli/augustus 2020

Een plaat weergeven via apparatuur van dezelfde maker die ook topkwaliteit studioapparatuur maakt. Dat moet bijna wel een garantie zijn voor kwaliteit, maar is dat ook zo?


Veel HVT lezers zal de naam Rupert Neve waarschijnlijk niks zeggen. Dat is niet zo vreemd want binnen de Hifi is de goede man alleen in zijn hele vroege jaren actief geweest. Het is echter bijna onmogelijk dat je nog nooit naar een opname hebt geluisterd waarin tijdens het opnameproces niet minimaal één apparaat van zijn hand is gebruikt. In de studiowereld staat de naam Neve namelijk synoniem voor de absolute top op het gebied van mengtafels, microfoonvoorversterkers en equalizers. Iedere serieus te nemen studio heeft wel minimaal één apparaat van zijn hand in huis. Een echte Neve is zeg maar wat Rolls Royce en Ferrari zijn voor de autowereld. Groot verschil is echter dat die twee auto’s binnen hun soort weer niet te vergelijken zijn. Daarin is de apparatuur van Neve heel anders. Mengtafels en voorversterkers van Neve zie je eigenlijk in alle muziekgenres terug.

Rupert Neve Designs

Rupert Neve (geboren in 1926) is een van oorsprong Britse ontwerper die al tijdens zijn tienerjaren versterkers en radio-ontvangers ontwierp. In 1961 richtte hij zijn eigen onderneming, Neve Electronics, op en startte hij met de ontwikkeling van high-end mengtafels voor opnamestudio’s en de omroep. In 1975 verliet Rupert Neve dit bedrijf en ging hij verder als onafhankelijk consultant voor verschillende bouwers van studioapparatuur. Mengtafels die gedurende zijn periode bij Neve zijn ontworpen zijn legendarisch vanwege de volledig discrete opbouw en de vaak volledig klasse A benadering. De weergavekwaliteit van klassieke Neve apparatuur wordt geroemd en opnametechnici spreken soms in lyrische bewoordingen over hun Neve console. bekijk bijvoorbeeld het YouTube filmpje (zie link onderaan) waarin Foo Fighters drummer Dave Grohl over zijn Neve praat. Mede op initiatief van Beatles producer George Martin richtte hij in 1985 het bedrijf Focusrite op en ontwierp hij de laatste grote studio mengtafel uit de historie (zie link over de Focusrite console). Van deze console zijn er slechts 10 gebouwd omdat kort daarna de computer gebaseerde opnamesystemen definitief hun intrede deden. Ook deze consoles zijn echter legendarisch en worden op één na ook nog allemaal gebruikt. Het huidige Focusrite bouwt nog steeds voorversterkers op basis van zijn ideeën.
In 1994 vertrok Rupert Neve samen met zijn vrouw naar Texas alwaar hij zijn consultancy activiteiten voortzette. Sinds 2002 is hij genaturaliseerd US-staatsburger en sinds begin 2005 is hij onder de naam Rupert Neve Designs weer met een team aan ontwerpers actief als bouwer van mengtafels, microfoonvoorversterkers en studio equalizers. De huidige generatie apparatuur is gebaseerd op zijn klassieke Neve ontwerpen, maar dan op basis van de huidige stand van de techniek met weer nieuwe ideeën. Kenners spreken inmiddels in dezelfde lyrische bewoordingen over de nieuwe Neve ontwerpen (bekijk daarvoor de video van Alan Parsons over zijn 5088 console).
In juli 2019 introduceerde Rupert Neve voor het eerst sinds midden jaren ’50 weer apparatuur voor de huiskamer. Onder de merknaam Fidelice heeft Rupert Neve een DAC, een hoofdtelefoonversterker en een phono voorversterker ontwikkeld.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS