Recensie

FiiO M11 Pro digitale audio player

Live life like a pro

Door Ernst Neve, HVT 10, oktober 2020

Een van de EISA winnaars van dit jaar was de DAP, die nu onderwerp is van dit schrijven. Niet zomaar een FiiO, maar een FiiO M11 Pro. Er is er maar één nóg beter, en dat is de M15, het vlaggenschip van FiiO die het dubbele kost van de 700 euries die een M11 Pro moet opbrengen. FiiO heeft overigens ook de M11 zonder toevoeging van het woordje Pro, die voor 450 euro over de toonbank gaat. Laten we maar eens beginnen te beschrijven wat je nu extra krijgt voor die 250 euro meer.


Nou, dat waren gelijk een hele hoop prijzen en modelnummers, maar met een goede reden. Je kan zeggen en vinden van FiiO wat je wil, maar de prijs/kwaliteitsverhouding zit wel snor bij deze Chinese jongens. Ze begrijpen wat personal audio is en weten het op vernuftige wijze in elkaar te zetten. Of het nu gaat over hun in-ears of digitale audiospelers, dat dondert niet, de kwaliteit druipt er in alle gevallen vanaf. Net als de aandacht waar de kwaliteit op gefocust is. Niet op bijzaken als verpakking, nee, puur op het product.

Hoezo Pro?

Om te beginnen; waar zit ‘m dat Pro nou in? Aan de buitenkant zie je nauwelijks verschil. Het patroontje in het glas aan de achterkant is net even anders, maar dan moet je wel goed kijken. Dan valt trouwens ook de vermelding THX AAA78 op, hetgeen op de gebalanceerde versterkers slaat. Je moet de specs induiken om erachter te komen dat er een andere AKM DAC in het Pro model zit, om precies te zijn twee van het type AK4479EQ met de Velvet Audio architectuur. Verder heeft de Pro 64GB aan opslag, het dubbele van de ‘gewone’ M11. De batterij gaat 9,5 uur mee, hetgeen 3,5 uur korter is dan de andere. Die chique DAC chips en idem versterkers lusten blijkbaar wel watt. FiiO omschrijft deze Android based Lossless Portable Music Player M11 Pro als beter uitgerust dan de toch al audiofiele M11. De betere DAC’s, versterkers, kloksysteem en ruimere opslag onderstrepen dat alleen maar.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS