Recensie

FiiO M5 DAP en FA1 in-ears

‘Made in China’ kan ook goed zijn

Door Ernst Neve HVT 2, februari 2020

Zoals de kop al doet vermoeden is FiiO een Chinese firma. Sinds 2007 heeft het bedrijf zich toegelegd op de productie van draagbare muziekapparaten, oftewel Digitale Audio Spelers en in-ear hoofdtelefoons van enige kwaliteit. De naam FiiO staat voor Hifi in combinatie met nullen en enen, het gemak dienend, kwaliteit biedend, passend bij de lifestyle van nu, zo lezen we op hun website. Dat belooft wat.


Dat het om portable producten gaat, wordt overigens al heel snel duidelijk bij het surfen over de FiiO website. Om te beginnen slaan ze geen enkele CanJam over, en dat zijn er nogal wat. Het sleurt ze over de hele wereld. Als je de producten van het merk bekijkt, is er geen enkele twijfel meer mogelijk. Ik tel maar liefst negen DAP’s, negen hoofdtelefoonversterkers, voor portable of desktop gebruik, acht Bluetooth componenten en elf in-ears! Keuze te over. Als kennismaking met het merk is mij door importeur Network Media Systems een M5 DAP en een paar FA1 in-ears opgestuurd. Met een prijs van 109 euro elk zou deze combinatie op specificaties alleen een regelrechte winnaar moeten zijn.

Dat begint al goed

Beginnend bij het begin, de componenten zijn typisch Chinees verpakt. Daarmee bedoel ik, geen tierelantijn, strikt functioneel en geen cent verspild. Maar het openen van de verpakkingen laat zien dat je met weinig extra’s toch een heel eind kunt komen. De DAP wordt zelfs keurig gepresenteerd in de toch sobere verpakking, en is verrassend compleet inclusief transparante clip. Al met al een belangrijk gegeven, zeker als je bij de prijs stilstaat. 109 euro is nu niet bepaald de hoofdprijs, waardoor je niets kunt verkwisten aan overbodige verpakkingsmaterialen, en dan hebben we het nog niet eens over duurzaamheid. Voor de in-ears geldt eigenlijk precies hetzelfde, alleen is daar iets meer aandacht geschonken aan de verpakking met een magneetsluiting. Ook hier treffen we een doos om de in-ears in op te bergen. Best een luxe doosje. Weliswaar van transparant plastic, maar wel stevig uitgevoerd. Al met al maakt het merk een goede entree, hetgeen naar meer laat smaken.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.