Recensie

Final D8000

De Ultieme Planar Magnetic

Door Sander van der Heide, HVT 3, maart 2018

De bedrijfsfilosofie van Final is simpel: hoofdtelefoons ontwikkelen die net als een handgemaakt horloge in waarde stijgen en waar de gebruiker steeds meer affiniteit mee krijgt en generaties mee kan gaan. Niet als een consumentenproduct dat alleen van waarde is als het net nieuw is aangeschaft. De D8000 lijkt de pure belichaming van deze filosofie.

Alles aan de D8000 is dan ook ‘in huis’ gedaan: ontwerp, ontwikkeling, montage, fabricage van de onderdelen en zelfs de machines en apparatuur in de eigen laboratoria en fabriek, zijn zelf ontwikkeld. Dat betekent ook dat heel veel met de hand wordt gedaan en dat er aan de medewerkers hoge eisen worden gesteld.

Lucht als demping

De D8000 is de eerste Planar Magnetic hoofdtelefoon die Final heeft ontwikkeld en niet zonder reden. Volgens Final is de techniek van dynamische hoofdtelefoons uitontwikkeld en mede door de fysieke beperkingen van dynamische drivers is het niet mogelijk de respons in het hoog te verfijnen. Planar Magnetic staat bekend om zijn prachtige definitie in het hoog, maar problemen in het laag. Dit heeft te maken met de uitslag van het membraam die in het laag groter is en zo makkelijk tegen de aanliggende magnetische geperforeerde platen komt. Om een betere basrespons te krijgen zijn er allerlei trucjes uit te halen, zoals een dempende coating op het membraam aan te leggen, het membraam strakker spannen of zoals je bij de concurrentie ziet, oorkussens maken van isolerend materiaal als leer (wat wel resulteert in meer laag, maar niet de openheid en definitie geeft die je zou willen). De oplossing van Final is demping met een techniek genaamd Air Film Damping System (AFDS). Hierbij wordt gebruik gemaakt van de luchtstroom tussen het membraam en de magneten. Bij de uitslag zorgt de viscositeit van lucht er zelf voor dat deze wordt gedempt (zie illustratie). Het resulteert in een laagweergave die je gewend bent van dynamische hoofdtelefoons. Gecombineerd met de hoogweergave waar Planar Magnetic al om bekend staan, zou deze techniek weleens de ultieme Planar Magnetic hoofdtelefoon kunnen opleveren.