Recensie

FinkTeam Borg gehoord bij iEar’ Tilburg

Een levende legende

Door John van der Veer HVT 2, februari 2020

Karl-Heinz Fink is de grote man achter luidsprekers van beroemde merken. Een opsomming van zijn wereldwijde, decennialange bemoeienissen is een
ongekend ‘who is who’ in hifi. Onder de naam ‘Borg’ heeft de levende legende dan eindelijk een eigen luidspreker op de markt gebracht. Karl-Heinz Fink was één dag in Nederland om zijn Borg te demonstreren en toe te lichten, speciaal voor HVT. Dus werden de oren geslepen en vlijde ik me te Mokum in de trein, op weg naar Tilburg. Op weg naar Karl-Heinz Fink en de Borg.


Tilburg is in historisch perspectief de stad van de kruikenzeikers, maar in steeds meer opzichten raakt de plaats in de ban van muziek. Tijdens de wandeling naar iEar’, waar de ontmoeting met Karl-Heinz Fink plaatsvindt en zijn luidsprekers staan opgesteld, passeren de iEar’ shows in het Willem II stadion de revue van de gedachte. Heb een bijdrage mogen leveren aan de laatste twee en koester mooie herinneringen aan beide events. Ben enkele jaren gastdocent geweest (elektrische gitaar en compositie) aan de Rockacademie Tilburg, broedplaats van beroemd talent in de popmuziek, waaronder Krezip en Songfestivalwinnaar Duncan Laurence. De muziekstijl aan de Rockacademie zou de legendarische gast uit Duitsland hebben aangesproken. Het historisch-muzikale erfgoed van zijn Heimat zegt hem maar weinig. Voor Karl-Heinz Fink geen Bach of Beethoven. Om over naamgenoot Karl-Heinz Stockhausen maar te zwijgen (‘plinkeplonk’). Onversterkte muziek is voor hem ook geen maatstaf. “Jaren geleden raakte ik in gesprek met een professor die de opnametechniek voor klassieke concerten deed. Op mijn vraag of twee microfoons voor het stereobeeld niet voldeden, antwoordde hij dat het stereobeeld in de zaal wordt bepaald door het feit dat het publiek zich bij de plaatsing van de instrumenten visueel laat belazeren door wat ze op het podium zien gebeuren.” De toon is gezet. Dat wordt een leuk gesprek met Karl-Heinz Fink.

Wasmachine

Je kunt niet om de man heen. Zijn invloed op belangrijke luidsprekerontwerpen is ongekend en staat buiten kijf. Maar ook in letterlijke zin; Karl-Heinz Fink is boomlang en heeft een respectabele omvang, twee facetten die ’s mans charisma driedimensionaal onderstrepen. Het is ondoenlijk om alle wapenfeiten van zijn hand te vermelden. Een paar high-lights. Hij is betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Tannoy Dual-Concentric. De Q-Acoustics Q-Concept 500 is van A tot Z van zijn hand. Heb deze luidspreker met Ernst getest. We waren destijds, in 2017, zwaar onder de indruk. Vreemd idee om oog in oog te staan (eigenlijk zitten, onder het genot van een gemoedelijk kopje koffie) met de geestelijk vader achter dit meesterwerk. In het algemeen wordt Karl-Heinz Fink steevast geraadpleegd als de beroemde merken – beetje gechargeerd – er zelf niet helemaal uitkomen. Dat geldt voor de luidsprekermerken, maar ook voor een belangrijke toekomst voor hifi: de autoindustrie. De agenda van Fink is al jarenlang gevuld met afspraken over het ontwerpen van in te bouwen hifisystemen. En dat voor de meeste grote merken. Het was de onlangs overleden Ken Ishiwata, vriend en collega, die Karl-Heinz ertoe heeft aangezet om een eigen luidspreker te bouwen voor de demonstratie van de Marantz Premium 10-serie. Fink heeft een liefde voor de gitaar, vooral elektrisch, en zowel connecties met gitaarbouwers als ontwerpers van typische gitaarversterkers, waaronder het Duitse Kitty Hawk. Uit die hoek komt het idee om een 15” luidspreker voor de laagweergave toe te passen. De consequentie van deze keuze voor de breedte van de behuizing en het enorme gewicht van 135 kilo zijn de triggers geweest voor de naam: WM4. En ja hoor, die letters staan voor Washing Machine. De WM4 zorgde in visueel opzicht voor opgetrokken wenkbrauwen, maar het geluid sloeg in als een bom. De WM4 heeft dan ook model gestaan voor het eerste commerciële model, de Borg.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.