Recensie

FlareConnect multiroomsysteem

Draadloos verbinden tussen verschillende merken

Door Marnix Bosman, HVT 12, december 2017

Steeds meer (audio- en video)apparaten worden draadloos. Het is een trend die al langer gaande en niet meer te stoppen is. Een nieuw protocol aan het firmament is FlareConnect dat door Pioneer en Onkyo intensief wordt toegepast in nieuwe producten.

FlareConnect is een nieuwe multiroom netwerktechnologie die is ontwikkeld door het Amerikaanse Blackfire Research. FlareConnect is de nieuwe naam voor een techniek die al eerder werd gelanceerd onder de naam “FireConnect”. Via FlareConnect kunnen verschillende componenten met elkaar communiceren en onderling audio streamen. Door het koppelen van verschillende apparaten via een standaard thuisnetwerk kun je relatief heel eenvoudig een uitgebreid multiroom systeem creëren. FlareConnect maakt gebruik van een standaard netwerk infrastructuur zoals iedereen die tegenwoordig wel in huis heeft. De communicatie loopt dus zowel via standaard (ethernet) netwerkkabels als via WiFi (zowel 2.4 als 5GHz).

Zowel audio als video

FlareConnect is een open protocol en wordt inmiddels al door verschillende fabrikanten ondersteund. Dat betekent dat er binnen één FlareConnect multiroom netwerk dus apparaten van verschillende merken gebruikt kunnen worden. Grote kracht van FlareConnect in vergelijking met andere vergelijkbare systemen is dat met deze techniek tussen apparaten van verschillende merken audio kan worden gestreamd. FlareConnect ondersteunt samplerates tot 192kHz en kan niet alleen stereo maar ook surround (tot 7.1 kanalen) transporteren. Of alle mogelijkheden die FlareConnect kan bieden ook zijn geïmplementeerd zal overigens van apparaat tot apparaat kunnen verschillen.
De communicatie via FlareConnect is volledig lossless en heeft een minimale latency (vertraging). Vooral deze laatste eigenschap is erg belangrijk als je meerdere weergavestations hetzelfde laat weergeven. Het is dan essentieel dat ieder slave station volledig in de pas loopt met de master en er een synchrone weergave wordt gerealiseerd. Alleen dan is de multiroom ervaring natuurlijk optimaal.