Recensie

FLEXSON STANDAARDS EN BEUGELS

Haal het onderste uit de losse wifi-luidspreker

Door Ernst Neve, HVT 12, december 2016

We hebben ze al meer dan eens voorbij zien komen, de losse wifi-luidsprekers van merken als Sonos, Bluesound, Heos, Yamaha en ga zo maar door. Stuk voor stuk mooie producten en bijzonder populair bij het grote publiek. Vooral de Sonos producten gaan nog steeds als warme broodjes over de toonbank, op de voet gevolgd door de producten die de puristen onder ons iets meer aanspreken.

Die laatste groep heeft het maar al te vaak over kwaliteit in weergave en heeft misschien al een notie waar dit artikel heengaat, als je je afvraagt wat de meeste mensen vervolgens doen als ze thuis zijn aangekomen en hun nieuwste aanwinsten gaan gebruiken.

De verheerlijking van de app

Waar een merk als Sonos bijna eigenhandig voor verantwoordelijk is geweest, is de opkomst van de app voor de bediening van gekoppelde actieve luidsprekers. Het mag trouwens wel eens gezegd worden; we mogen Sonos wel eens dankbaar zijn voor het bijna in hun uppie uit het slop trekken van een hele industrie, in plaats van ze alleen maar de schuld te geven van de malaise waarin diezelfde industrie terecht is gekomen. Ze hebben namelijk nogal wat op de kerfstok. Ten eerste de ontwikkeling van een actieve luidspreker die in een eigen netwerk kan opereren, vervolgens het verfijnen van een dergelijk MESH netwerk, waar geldt hoe meer apparaten worden toegevoegd, des te beter het netwerk dekking krijgt en tot slot de ontwikkeling van een goed werkende app. Aanvankelijk nog voor hun eigen afstandsbediening en later voor iOS en Android. Echt een enorme prestatie nu diezelfde app haast aanbeden wordt.