Recensie

Focal Chora 826

Betaalbare geweldenaar

Door John van der Veer, HVT 10, oktober 2020

Bekroond met een EISA-award en voor uw schrijvende audiofreak een chère
inconnue. Nooit een Focal in huis gehad, laat staan een Chora 826. De luidspreker is zó gewild dat het lastig bleek een demoset richting Spuistraat te dirigeren. Geen nood, importeur Smart Audio was zo vriendelijk om een nieuwe set ter beschikking te stellen. “Wel lang inspelen, hè?”. Nou, dat heb ik gedaan. En hoe. Party Time!


Zal het maar eerlijk zeggen. Leef hier al een tijd als een soort kluizenaar, te midden van mijn gitaren en een stapel bladmuziek, zowel gedrukt als eigen geklieder. Mag weer concerten geven, een hele serie zelfs, in Coronaproof omstandigheden en dat vergt heel veel studeren. Mooie apparaten testen voor HVT mag ik ook nog steeds. Is eveneens een strikt solitaire aangelegenheid, dus Coronaproof. Maar door alle regels, waaronder die m.b.t. koeriers, voelt het soms als een pizza die vanaf de scooter met helm op schoot (be)landt. Zo ook met de Focal Chora 826: vloerstaander, EISA award, vlaggenschip van de reeks en 1.398 euro per paar. Geen idee, maar ok, kom maar door! Al tijdens het uitpakken merk je dat je niet met de allerduurste luidspreker van doen hebt; alles is relatief, ik bedoel natuurlijk wat er in de regel op het HVT-menu staat. De afwerking is fraai en netjes, maar niet van echt houtfineer, laat staan pianolak. De testset is zwart, met een kunststof bovenlaag die vrij gevoelig is voor beschadiging. Voorzichtig mee omspringen dus. Je schroeft de vloerstaander op een plastic voet die de luidspreker een lichte tilt naar achteren geeft. Die voet springt aan de voorzijde een stukje in en waaiert aan de zij- en achterkant wat uit. Deze opzet strookt exact met mijn favoriete opstelling en het ziet er ook eens heel fraai uit. Mooi gedaan! Onder de voet kun je rubberen dopjes monteren of de bijgeleverde spikes. Ik heb de luidspreker eerst maar eens zonder één van beide op de grond gezet (heel voorzichtig, op mijn mooie nieuwe vloer) en de buren getrakteerd op een Tour de France bergetappe lange loeisessie, met de ramen dicht.

Audiodinosauriër

Bedenk me dat het dringen geblazen is in deze prijsklasse. Wat zou de Focal Chora 826 in huis hebben om zich te onderscheiden van de rest? De set kwam niet alleen, maar ging vergezeld van een NAIM Uniti Atom, die importeur Latham Audio ter beschikking heeft gesteld, samen met een fraaie luidsprekerkabel van The Chord Company, de Clearway. De Chora 826 wordt vaak gedemonstreerd met de Uniti Atom en blijkbaar met goed resultaat. Voor wie niet bekend is met deze alleskunner van NAIM, de Uniti Atom is een prachtig uitgevoerd, zeer compact (25×26×9,5cm) apparaat dat alles in huis heeft om met recht een complete geluidsbron genoemd te mogen worden. Alles zit erin, zelfs een geïntegreerde versterker. Je hoeft alleen maar twee luidsprekers aan te sluiten. Alles? Nou, wat naar mijn idee, als solitaire audiodinosauriër, nog ontbreekt is een cd-speler. Geen nood. Ik mag gebruik maken van het prachtige Primare DD35 loopwerk. De Uniti Atom heeft drie digitale ingangen: één S/PDIF, twee maal optisch/toslink. Da’s mooi, kan ik meteen de kwaliteit van de DA-conversie vergelijken met die van de Manhattan II. Deze troefkaart van NAIM is met een riante dosis hoera door de pers ontvangen, met name vanwege de klank. De prijs ligt een aardig eind boven de €2.500 niet echt goedkoop dus. Alhoewel, als je de componenten als losse items bij elkaar zou optellen is de vraagprijs niet zo gek. Met de Chora 826 erbij blijf je dus onder de €4.000 exclusief de bekabeling. Wat haal je voor dat bedrag in huis?

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS