Recensie

Focal Clear

Voor verwende oren

Door Ernst Neve, HVT 10, oktober 2018

In HVT 4 van het vorige jaar heb ik voor het eerst kennisgemaakt met de lijn high end hoofdtelefoons van Focal. Het waren er twee; de Elear van €999 en de Utopia van €3.999. Daar is nu een model bijgekomen en wel de Clear die voor €1.499 over de toonbank gaat. Daarmee positioneert Focal dit model ‘smack in the middle’, pardon my French. Is dit terecht?


Focal is zeker geen nieuwkomer op high end gebied. Het in Saint-Étienne gelegerde en dus Franse bedrijf maakt al sinds 1979 luidsprekers voor thuisgebruik en voor in auto’s. En hoofdtelefoons dus. Geleid door oprichter Jacques Mahul is het een van de grotere producenten, zeker als je Naim Audio meetelt dat in dezelfde groep (Vervent Audio Group) zit. Onder de bekendste producten moeten wel de indrukwekkende De Grande Utopia’s zijn. Kenmerkend voor het merk was de inverted dome tweeter, geheel in huis ontwikkeld. Toen ik in een grijs verleden nog mijn eigen winkel had was het de absolute top. Punt. Als Focal dus Utopia zegt, moet je oppassen. Dan bedoelen ze business. Zo ook met de hoofdtelefoon onder die naam.

Het nastreven van perfectie

Toen ik deze twee modellen in april 2017 had gehoord was mijn conclusie dat de Utopia perfectie nastreefde. Eigenlijk was het model zó goed, dat het de Elear volkomen ondersneeuwde. En dat was jammer, want ook dat model was een statement voor hoofdtelefoons rond de 999 euro. Maar de Utopia oversteeg zo’n beetje alles. Het zette de toon voor een hele markt hoofdtelefoons rond het 4.000 euro prijspunt. Een prestatie op zich. Leuke wetenswaardigheid: er is ook een Utopia die €110.000 kost. De Utopia by Tournaire. Tournaire is een gerenommeerd juwelier die van de Utopia een waar kunststuk heeft gemaakt. Voor dat geld krijg je er overigens ook een stand van Tournaire bij. Maar goed; €999 en €4.000. Daar leek toch iets te ontbreken. Entree de Clear voor €1.499.