Recensie

Focal Elegia

Een huzarenstuk van een entree

Door Ernst Neve HVT 09, september 2019

Wat betreft on-ear hoofdtelefoons zijn er eigenlijk twee smaken. De gesloten hoofdtelefoon en de open versie. Die laatste is naar mijn mening een wat vreemd product. Hoewel de kwaliteit vaak iets beter is, kan aan een van de, in mijn ogen, belangrijke producteigenschappen niet worden voldaan: privacy. Een open hoofdtelefoon is hoorbaar voor iedereen in dezelfde ruimte. Of dat nou in de trein is of thuis in de woonkamer. En alle geluiden in die ruimte hoor je met je hoofdtelefoon op luid en duidelijk. De Focal Elegia is een gesloten hoofdtelefoon. De verwachting is dus privacy en een mindere kwaliteit. Alhoewel, Focal zou Focal niet zijn als ze niet ruimschoots aandacht zouden schenken aan geluidskwaliteit.


De Elegia komt in een fraaie hard shell case die niet alleen de hoofdtelefoon beschermt, maar waarin ook een heel fraai afgewerkte aansluitkabel en een 3.5 mm naar 6.35 mm jack adapter hun plaats vinden. Aangezien dit een circum-aural hoofdtelefoon is (letterlijk, om het oor, compleet afsluitend) zijn de afmetingen redelijk groot en daardoor is de hardcase shell dat ook. De Elegia zelf is stijlvol en degelijk opgebouwd en afgewerkt. Door het gebruik van aluminium, leer en microvezel op de memory foam oorschelpen is de uitstraling luxueus. Het gewicht van minder dan 500 gram is redelijk en geeft geen probleem bij langdurig gebruik. Wanneer je naar de specs kijkt, zie je dat met een vervorming van max. 0,1% en een frequentiebereik van 5 Hz – 23 kHz dit een heel mooi product kan zijn. Inderdaad ‘kan zijn’.

Door de impedantie van 35 Ohm vraagt de aansturing de nodige aandacht. Moderne hoofdtelefoons hebben over het algemeen een veel lagere impedantie dan vroeger. Hierdoor is het mogelijk ze te gebruiken met mobiele muziekapparatuur. Door de beperking van de batterijspanning van die mobiele muziekapparatuur zal vermogen moeten komen van de te leveren stroom door die batterij (vermogen = spanning x stroom). Een logische ontwikkeling, omdat de mobiele wereld natuurlijk een bijzonder grote afzetmarkt is. Nadeel hiervan is dat de gebruikte hoofdtelefoonversterker er bijzonder toe doet. Een Elegia vraagt simpelweg om een degelijke laag-impedante hoofdtelefoonversterker. Doe je dat niet, dan verliest de gebruikte hoofdtelefoonversterker z’n controle wat zich uit in kleuring. Het is dus zinvol om bij luistertesten altijd de versterker mee in beschouwing te nemen. Een buizen hoofdtelefoonversterker zal een duidelijk ander klankbeeld geven dan een transistor hoofdtelefoonversterker.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.