Recensie

Focal On Wall 301 luidspreker

Bij voorkeur aan de wand monteren

Door Marnix Bosman, HVT 1, januari 2022

De nieuwe luidsprekers uit de Focal On Wall series zijn ontwikkeld voor wandmontage zoals de naam logischerwijs ook al aangeeft. Focal heeft voor deze serie echter ook een statief ontwikkeld maar is dat ook echt een optie? Wij zoeken het uit.


Als we het in HVT over luidsprekerplaatsing hebben, adviseren wij doorgaans om de luidspreker met enige afstand tot de achter- en/of zijwand te plaatsen. De reden daarvoor is heel simpel. Een luidspreker straalt het geluid namelijk niet alleen naar voren maar ook naar de zijkant en achterkant. Dat geluid zal reflecteren via de wand met als gevolg dat het geluid dat je aan de voorkant hoort een combinatie is van het directe en het gereflecteerde geluid. Zowel het klankbeeld als het stereobeeld worden erdoor beïnvloed. Wil je dit effect volledig vermijden dan moet je volledig in de open lucht gaan zitten of de invloed van reflectie aan de achterzijde volledig tenietdoen. Dat kan zowel elektronisch als akoestisch maar er is ook een andere oplossing. Je kunt er rekening mee houden tijdens het ontwerp van je luidspreker en dat is min of meer wat Focal met de nieuwe On Wall serie doet. De On Wall serie is zoals de naam al zegt helemaal ontwikkeld voor montage aan de wand. Met een dergelijke opstelling maak je de luidspreker één geheel met de muur. Door deze configuratie kan Focal heel goed voorspellen hoe de luidspreker zich gaat gedragen bij de luisteraar thuis. Dit in tegenstelling tot een gewone luidspreker waarbij de fabrikant niet weet hoe de akoestische omstandigheden van de luisteraar eruitzien. De On Wall serie telt op dit moment twee modellen. De On Wall 301 is de kleinste van de twee. Ondanks de naam en de ingebouwde wandmontagemogelijkheden heeft Focal ook een statief voor deze luidsprekers ontwikkeld. Dit suggereert dat de On Wall ook los in de ruimte geplaatst kan worden. De vraag is echter of dat ook zo is. In dit artikel zoek ik het uit.

d’Appolito

De 301 is een 2-weg basreflex ontwerp op basis van twee identieke midrange woofers met daartussen centraal in het midden de voor Focal zo kenmerkende TNF inverted dome tweeter. De solide kast heeft twee baspoorten aan de schuin aflopende onder- en bovenzijde van de kast. De luidsprekeropstelling met twee woofers met in het midden de tweeter wordt ook wel een MTM (Midbass-Tweeter-Midbass) configuratie genoemd maar staat daarnaast vooral ook bekend als de D’appolito configuratie. De naam d’Appolito verwijst naar de Amerikaanse (inmiddels 85 jarige) luidsprekerontwerper Joseph d’Appolito die deze reeds uit de jaren ’60 stammende bouwbenadering gedurende de jaren ’80 verder heeft geperfectioneerd. De essentie van de d’Appolito configuratie is het controleren van het afstraalgedrag van de complete luidspreker. Door deze luidsprekerconfiguratie wordt een bepaalde bundeling van het afstraalgedrag gecreëerd waardoor het afstraalgedrag van de luidspreker beter één geheel wordt en meer als een puntbron gaat werken. De MTM-configuratie is een veel gebruikte techniek bij center speakers, waarbij de woofers naast de tweeter zijn geplaatst. In normale weergevers plaatsen ontwerpers de woofers uiteraard onder en boven de tweeter waarbij de werking verder identiek is. Qua afstraling kan dit overigens wel een ander resultaat opleveren maar dat is afhankelijk van de afstraling van de afzonderlijke luidsprekerunits.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS