Recensie

Focal Utopia en Elear

Focal’s Utopia: de volmaakte hoofdtelefoon?

Door Ernst Neve, HVT 4, april 2017

Als je opzoekt wat Utopia letterlijk betekent dan vind je helaas eerst de omschrijving van dat afschuwelijke TV programma, daarna het boek van Thomas Moore over zijn perfecte Engelse samenleving en vervolgens beschrijvingen als “denkbeeldige plek van volmaakt geluk”. Hoe dan ook duidt de naam op een staat van perfectie die veelal onhaalbaar blijkt. Maar hoe denkt het Franse Focal daarover?

Een hele lijn wordt daar gepresenteerd onder de naam Utopia III, bestaande uit vier vloerstaande luidsprekers, een monitor luidspreker, een midden luidspreker, een subwoofer en tenslotte een hoofdtelefoon. Deze laatste samen met de kleinere telg Elear is het onderwerp van deze recensie.

Escapades

Laten we met de deur in huis vallen en stellen dat alleen al door het prijsniveau van €3.999 de Utopia zich nestelt in de bovenste regionen van het speelveld der hoofdtelefoons. Daarboven bevinden zich ultra-exoten zoals de Sennheiser HE1 (oftewel de Orpheus 2) en de Hifiman Shangrila, op gelijke hoogte treffen we de topmodellen van Audeze, Stax en Ultrasone, althans als we het over de bekende namen hebben. De Stax heb ik nog nooit gehoord, de klank van de Ultrasone en Audeze zal ik uit de herinnering moeten putten. De Elear heeft in dat opzicht veel meer concurrentie te tolereren. Gelukkig heeft Focal een naam hoog te houden, waardoor deze relatieve nieuwkomer een goede kans zou moeten maken in de diverse prijsniveaus. In ieder geval kunnen we stellen dat er voor beide modellen concurrenten op de loer liggen en uit het aanbod moeten we concluderen dat er sowieso een markt bestaat voor dergelijke escapades voor de oren. Iets dat pak ‘m beet 10 jaar geleden nog volstrekt ondenkbaar was. Eerlijk is eerlijk, het is toch Beats by Dr. Dre geweest die deze markt heeft opengebroken en de redding is geweest voor vele merken die nu verkrijgbaar zijn.