Recensie

Focal Vestia No 1

Voor huis en haard

Door Ward Maas , HVT 5, mei 2023

Wanneer je als hifi-recensent een grote audioshow goed wil verslaan, maak je eerst een rondje om te kijken wie er allemaal zijn en deel je alle stands in categorieën in. ‘Bezoeken’, ‘niet interessant’, ‘hé wat hebben die daar nou’ en zoiets als ‘bezoeken als ik nog tijd heb’. Dat indelen is natuurlijk volslagen subjectief. Ja, er zijn stands waar je niet omheen kunt om ze te bezoeken. En dan hou je stands, merken, producten over die om wat voor reden dan ook je aandacht trekken. In dit geval ging mijn eerste interesse uit naar Naim, vanwege de vormgeving.


Aan Naim moest ik zeker wat tijd besteden. De iconische combinatie van groen en zwart had wat. Verder was het (in mijn ogen) een merk met een hoog cultgehalte. Tot ik op een goede dag op de Praag Audio Video Show getroffen werd door de klank van een combinatie van Naim en Focal. Dat had voor mij echt wat meer dan de plichtmatige ‘goede’ kwaliteit van een aantal andere merken en combinaties die daar te beluisteren waren. Daar werd ik om een of andere reden erg blij van. Goed te horen dat zoiets moois ook erg goed klinkt. En met mij waren veel bezoekers onder de indruk. Het resultaat was dat deze combinatie terecht de ‘best sound of the show’ award kreeg. Dat die Naim en Focal samenwerking ook business-wise goed bevalt, blijkt uit het feit dat verleden jaar het tienjarig jubileum van de samenwerking werd gevierd. Een opvallend succesvolle Frans-Engelse samenwerking.

Terecht bekroond

Toen onze hoofdredacteur Ernst dus met een set Focal luidsprekers aankwam en als aansturing een Naim Uniti Star meebracht beloofde dat veel goeds. Laat ik eerst wat over die Naim Uniti Star vertellen. Dat is een heel compleet alles-in-één apparaat. Digitale inputs (TOSlink, Coax, BNC), HDMI, analoge inputs, USB, SD-card en niet te vergeten de traditionele Naim vijfpolige DIN connector. Verder beschikt de Naim Uniti Star over een cd-loopwerk en uitgebreide streamingmogelijkheden en is dit apparaat compatibel met zo’n beetje alles. Dat alles wordt versterkt door een analoge stereoversterker van 70W in 8 Ohm. En dan is dit de korte versie van wat er allemaal mogelijk is. Een aantal jaar geleden werd dit apparaat terecht bekroond. En laten we wel wezen: de Naim Uniti Star doet nergens gedateerd aan. Met z’n twaalf (!) kilo nog steeds letterlijk en figuurlijk een zwaargewicht en met de Naim app is een verjongingskuur door updates standaard.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS