Recensie

Fyne Audio F1.5 monitorluidspreker

Fyner dat dit wordt het niet. Punt(bron) uit.

Door Ernst Neve, HVT 2, februari 2021

Trouwe lezers zullen inmiddels mijn voorkeur voor compacte luidsprekers wel kennen. Het heeft te maken met het intieme karakter van hun weergave én de eerlijkheid van dergelijke, door de beschikbare ruimte, eenvoudige ontwerpen. Toegegeven, je vult er geen enorme luisterruimtes mee en veelal kunnen dergelijke systemen het laag toch niet overtuigend neerzetten. Vanwaar dan die voorkeur, zou je je afvragen?


Het antwoord is even simpel als eerlijk: grote systemen komen er bij ons thuis niet in. Ik zeg opzettelijk ons, want ik bedoel eigenlijk te zeggen dat mijn wederhelft hier in het verleden toch ernstige bezwaren tegen heeft gemaakt. En daarnaast zie ik al dat gesleep zelf ook niet meer zo zitten. Liever lui dan moe, is momenteel het motto. Het zal door de Corona komen. Des te enthousiaster werd ik van de aankondiging van de Fyne Audio F1.5 boekenplankluidspreker. Al eerder had ik het genoegen de F701 van het Schotse merk in huis gehad te hebben, en dat was voorwaar geen straf. Erger nog, die hadden van mij zomaar mogen blijven staan, ware het niet dat ze met de bijbehorende stands toch nog wat massief oogden. Volgens Anita dan.

Als een ambachtelijk meubelmaker

Nu kun je veel zeggen over de F1.5 van Fyne Audio, maar ‘massief’ hoort daar niet bij. Eigenzinnig is meer een term die in mij opkomt. Als alternatief voor foeilelijk, zoals mijn eega ernaar verwijst. Wat mij betreft zijn ze zó anders van vormgeving, dat ze vanzelf mooi worden. Net als bij mensen zit het echt mooie van binnen. Tegelijkertijd moet ik wel bekennen dat de afwerking op z’n Duits gezegd ‘tadellos’ is. Of in goed Engels ‘impeccable’. De graad van afwerking is op hoog meubelmaker-niveau. Ambachtelijk opgepoetst tot een hoogglans waarin je je scheiding tot op de schedel kunt bewonderen. De luidspreker is in Italiaans aandoend leder gevat om het geheel extra cachet te geven. Ik kan niet anders zeggen dan: echt fraai.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS