Recensie

Fyne Audio F502

Very Fyne Audio indeed!

Door Michel van Meersbergen, HVT 02, februari 2019

Bij wijze van hoge uitzondering begin ik deze review met een kleine statement: over het ‘hoe en wat’ én het ontstaan van Fyne Audio is zo langzamerhand genoeg geschreven. Bent u niet op de hoogte? Dan is Google uw beste vriend! Zoals u zeer waarschijnlijk in deze review zult gaan lezen verdient Fyne Audio een
positie die zonder meer op zichzelf staat en is de misschien wel stormachtige ontwikkeling gewoon minder tot niet relevant ten opzichte van de producten die deze Schotse kunstenaars weten neer te zetten.


Zo, dat was even prettig leeglopen, plus dat het echt even genoteerd moest worden. ‘Nou meneer van Meersbergen, de valium vergeten?’ hoor ik u bijna denken. ‘Dat heb ik niet nodig!’ is mijn antwoord. Soms word je geconfronteerd met een situatie die de meest aangename vraagtekens, uitdaging en dikke pret oproept. De Fyne Audio F502 luidspreker is de ‘trigger’ die mij het statement heeft laten maken. Vraagtekens bij hoe ze iets dergelijks voor deze prijs kunnen produceren. Een uitdaging omdat je ze echt ‘aan’ moet zetten. Dikke pret omdat je tijd en energie ruimschoots beloond ziet worden. Het begint al bij het uitpakken als je kennis maakt met het gewicht van deze vloerstaanders: 25,2 kg. Dat is tegenwoordig met de afmetingen van 1114 x 250 x 380 mm best fors te noemen. Verwijder je eenmaal de beschermhoezen en krijg je de F502 in volle omvang te zien – in mijn geval uitgevoerd in pianolak zwart – en dan vooral het niveau van constructie en afwerking… wow… hoe krijgen ze het bij Fyne Audio voor elkaar dit hoge niveau voor deze prijs aan te kunnen bieden? Ze zien er werkelijk prachtig uit en ik moet m’n best doen het aloude adagium ‘don’t judge a book by its cover’ vast te houden. In die zin; ik begon al een beetje een teleurstelling in te bouwen. Dit niveau van afwerking tegen deze prijs… hier moet bijna iets misgaan. Maar laten we, voordat ik mijzelf tot argwanend wrak ga verklaren, de F502 eerst eens nader bekijken.

F502 in context

De F502, de grootst bemeten telg uit de F500 serie, is een bass-reflex 2,5-weg systeem waarin een aantal interessante technieken is toegepast. De eerste en meest in het oog springende is de gecombineerde bas-mid-hoog unit. Hierin zijn een 200 mm bas-mid unit met neodymium magneet en een conus van, licht mysterieus omschreven, ‘multi-fibre paper’ en een 25mm titanium dome compressie-tweeter coaxiaal gemonteerd – deze techniek zien we ook bij een andere Britse luidsprekerbouwer veel toegepast worden. Met deze bouwwijze wordt het ideaal van een puntbron dicht benaderd en dat resulteert weer in beter fasegedrag van de geluidsgolven waardoor een beter en vooral breder geluidbeeld ontstaat. De tweede techniek is de zogenaamde ‘BassTrax Tractrix profile diffuser’. Waar een conventionele bass-reflex kast doorgaans naar achter ventileert doet Fyne Audio dat naar onderen waar de geluidsgolf opgevangen wordt door een conus die de geluidgolf 360 graden doet spreiden. Het raster onderaan de kasten is het feitelijke ventilatiegat. Dit maakt de luidsprekers minder afhankelijk van plaatsing, zeker gezien de afstand naar een achterwand. Voor luidsprekers van dit formaat, die er hoe dan ook echt ‘zijn’, geen slechte zaak.Wat ook opvalt is het rubber van de ophanging. Onder de naam ‘FyneFlute’ zijn hier een soort van inkepingen aangebracht die ervoor zorgen dat de vervorming van de ophangrubbers minimaal is. En minder vervorming in dat deel resulteert in een veel uniformer gedrag van de conus bij naar buiten- of binnengaande beweging. Wat zich natuurlijk weer vertaalt in minder vervorming van het geluid zelf: een rustiger en gelijkmatiger beeld zal het uwe zijn. Het laag van de F502 wordt verzorgd door een 200 mm bas-unit, ook met neodymium magneet en het net zo mysterieus omschreven ‘multi-fibre paper’ conusmateriaal. Beide units zijn opgehangen aan een stevig chassis van gegoten aluminium en gemonteerd in een 64 liter kast die niet geheel ‘dood’ is, maar zeker niet meeresoneert in de weergave. Op de achterkant de aansluitterminals die ruimte bieden voor bi-wiring of bi-amping. Het geheel staat op een stabiele plint die met de bijgeleverde spikes uitgerust kan worden.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.