Recensie

Fyne Audio F701

Klyne en Fyne

Door Ernst Neve, HVT 6, juni 2020

Precies een jaar geleden viel aan collega John van der Veer de eer ten deel om als eerste in Europa de F702 van Fyne Audio aan een nauwgezet auditief onderzoek te onderwerpen. Zijn conclusie was: “De verfijning van dit Schotse meesterwerk is echt tot zeer grote hoogte gestegen. Ben met name onder de indruk van de kamerbrede spreiding van het hele spectrum, de diepe, heldere weergave en de warmte die overheerst, ondanks de 3D transparantie van het klankbeeld. Wat heel sterk opvalt, is dat met name vocalen zo direct en menselijk overkomen, niet alleen in de huiskamer, maar ook in aangrenzende ruimtes.” Mijn voorliefde gaat uit naar de monitorluidspreker, dus moest ik gewoonweg de monitor uit de F700 serie in huis hebben.


Even voor alle duidelijkheid; de F700 serie is verdeeld in vijf modellen, te weten de F700, 701, 702, 703 en F704. De FS8 is de stand die de boekenplankmodellen F700 en F701 moet torsen. In alle modellen tref je een IsoFlare puntbronweergever die in de vloerstaanders bijgestaan worden door een basdriver. Alle luidsprekerunits zijn voorzien van de speciale FyneFlute conusomranding, alle behuizingen zijn uitgerust met de zogenaamde BassTrax Tractrix diffuser, en alle ontwerpen hebben een Deep Cryogenically Treated bi-wired cross-over. Het grote verschil zit ‘m in kastvolume, luidsprekerafmetingen en uitvoeringen van de tweeters. Zoals gezegd heeft onze John de kleinste vloerstaander, die alsnog 111cm hoog is en een kleine 30 kilo weegt, mogen beluisteren. John gelovend was dat voorwaar geen straf!

The Beauty and the Beast

Fyne Audio was mij overigens geruime tijd geleden opgevallen, al was het maar omdat de importeur HNNY benelux mij op de Bristol Show van 2018 in de armen van Anji Sosna duwde, CEO van het merk. Ik leerde dat Anji en zijn team in 2017 plannen hadden gesmeed om hun vorige werkgever, Tannoy, te verlaten om onder bezielende aanvoering van de zoon van de originele Tannoy oprichter, Michael Fountain, met Fyne Audio een compleet nieuwe koers te gaan varen. Een koers van innovatie, techniek en vooral kwaliteit. Niet lang daarna zou ik het eerste kind van die gedachte in huis krijgen, de F500. Deze compacte boekenplankluidspreker was een heuse statement van Fyne Audio en in het bijzonder Paul Mills en zijn team die voor nog geen €400 per stuk een luidspreker introduceerden die de concurrentie ver achter zich zou laten. Een mooie binnenkomer, samen met het referentiemodel, de F1-12. Een soort ‘The Beauty en The Beast’, want de F1-12 is zo lelijk, dat ‘ie er mooi van wordt.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS